Westenbrink, Frans (1943)

Frans Westenbrink wordde in 1943 in Rune geboren. As 15 jaorige waarkte hij as lichtmatroos. Later wordde hij vakbondsbestuurder en woonde deur zien waark  in Leeuwarden, Emmen, Borculo, Castricum, Eindhoven, Assen en (nu) in De Kiel. In zien vrije tied gung e as vervangend schaopherder van de kudde Drentse Heideschaopen in Rune de hei op. Frans richtte later de Nederlandse Fokkersvereniging Het Drentse Heideschaap op.

Schrieven vund e altied een leuke bezigheid. In zien Eindhovense tied begunde hij serieus mit het maken van Drentstalige liedties. Veul artiesten zingt inmiddels liedties van hum: Ab Drijver, Janke Bulthuis, Tiny Klomp, Jans Polling, Trijntje van der Scheer, André Damming, Lianne Abeln, Egbert Meijers.
Hij maakte ook repertoire veur koren; Dubbelmannenkwartet Octaaf, De Geuzingers, Nedersaksisch Vocaal Ensemble en Gemengd Koor Roden.
Frans maakte twee Drentstalige cd's, Girrelzaand, liedjes van Frans Westenbrink en Frans schreef de liedties op Kado veur mij  van de zangeres Tiny Klomp.
Frans Westenbrink had een pose een maondelijkse column bij Radio Drenthe.
Westenbrink stund aan de wieg van het Huus van de Taol.

Publicaties

Drentse portretten, verhalen van 'buitengewone' Drenten ( Het Drentse Boek, 2006)

Daarnaost schref Frans Westenbrink korte verhalen, soms in het Nederlands, vaak in het Drents.
Zo herschreef hij in 2002 het verhaal van Ellert en Brammert, de reuzen die op het grote Ellertsveld hun tiedgenoten terroriseerden en daarbij een onschuldig meisje (Marieke) gevangen hölden. Dit verhaal tiedens het seizoen drie dagen per week deur vrijwilligers veurelezen in het Openluchtmuseum in Schoonoord.