Onze provincie zet zich al jaren in voor het behoud en de bevordering van het Nedersaksisch, in de praktijk blijkt toch dat het in de Statenzaal ‘not done’ is om tijdens officiële vergaderingen Drents te praten. Het is zeker niet zo dat het niet mag, maar het gebeurt gewoon niet. Wel raar, wanneer je je bedenkt dat er na de vergadering wel weer gesprekken in de streektaal voorbijkomen!

Bij het Huus van de Taol zijn we er dan ook heel blij mee dat de statenfracties van PvdA, CDA en Forum voor Democratie een motie ingediend hebben om in de Meertmaond Streektaolmaond stil te staan bij de streektaal. Omdat ze het mooi vinden om het Drents en andere streektalen wat meer te horen in de Statenzaal. Streektaal is immers een belangrijk deel van de trots en de identiteit van de inwoners van Drenthe.

De leden van het Drents Parlement hebben op 16 december gestemd op de motie en die is met een ruime meerderheid van stemmen aangenomen. Net als in Groningen en Overijssel trouwens.

Ben je benieuwd naar de statenvergadering van maart? Het Drents Parlement zendt deze live uit met geluid en beeld, dus dan is het net alsof je er zelf bij bent! En de vergadering is ook terug te kijken op de site van het Drents Parlement. Op 24 maart om 09.30 uur begint de vergadering.