Onze oud-directeur ging met de FC Emmen-bus door de provincie om afscheid te nemen van vrijwilligers en relaties. Op vier locaties was een Drents programma in elkaar gezet. In kunstplaza Schurer in Vanderveen gaf bestuursvoorzitter Emko Dolfing het ereteken van het Huus van de Taol aan Jan Germs. Zijn vrouw mocht dit ereteken coronaproof opspelden.

Het afscheid van Jan was anders dan eerder gedacht. Geen feestavond met vrijwilligers. Geen officiële receptie met veel handen schudden. Voor Jan  leek het er op dat hij vier september met stille trom met pensioen zou gaan. De coronacrisis maakte een ‘normaal’ afscheid immers onmogelijk. Maar zonder dat hij het wist, kwam er een alternatief: een bustocht door de provincie.

Op vrijdag 4 september om 9 uur stopt een dan nog lege FC Emmen-bus voor het huis van Jan Germs. Even later is deze gevuld met vrouw, kinderen, bestuur en ‘metwarkers’ van het Huus van de Taol. De eerste stop is het FC Emmenstadion. Daar zitten 60 mensen coronaproof te kijken naar een programma over meertaligheid met muziek van streektaalambassadeur Annemiek Drenth. Jan Germs mag als voetbalfan schieten op het doel. De cadeaus worden in een ‘kedokist’ gelegd; handen schudden is er niet bij.

En zo gaat het ook in Dwingeloo, waar een programma rond het thema ‘schrieverij’ in elkaar is gezet. Schrijvers Gerard Nijenhuis en Anne Doornbos dragen voor en zangeres Martijje komt met een speciaal Jan Germs-lied. In Assen staan gedeputeerde Cees Bijl, burgemeester Eric van Oosterhout en bestuursvoorzitter Emko Dolfing klaar. 50 vrijwilligers en relaties zien dat Jan Germs de erespeld van het Huus van de Taol van het bestuur krijgt. Zijn vrouw speldt deze bij Jan op.

De laatste stop is om vier uur in Vries. Het thema is hier ‘op de plaanken’. Achter de kerk is er een actieve rol voor Jan Germs weggelegd als ‘Geräuschemacher’ in een door Leny Hamminga geschreven Drents hoorspel. Hij trapt zich flink in het zweet. Ook is er muziek van Davine en Tony Hoyting. Het nummer ‘La bicyclette’ past prima bij de sportieve Germs.

Voor Jan Germs was deze dag één grote verrassing: ‘Mörgen gao ik maor ies alles, wat der vandaog veurbijkommen is, opschrieven. Stief bedaankt!’

Foto: Anneke Bloema The factory II

Foto: Anneke Bloema The Factory II

Jan Germs is na 18 jaar leiding geven aan Drentse Taol / Huus van de Taol nu met pensioen. Vorig jaar al heeft hij zijn taken als directeur aan Renate Snoeijing overgedragen.