Mooi nieuws voor schrijver Martin Koster uit Lieveren: hij kreeg maandagmorgen een lintje en is nu Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Koster kreeg het lintje voor zijn, zoals burgemeester Klaas Smid zei, ‘niet te onderschatten inzet voor de Drentse streektaal’.

Koster zelf had het lintje niet verwacht. Zijn reactie was dus ook kort: ‘Ik heb niks voorbereid, dus ik zeg maar niks’. Al was hij er wel heel blij mee.

Koster was in 1979 één van de oprichters van het letterkundig tijdschrift Roet, waar hij tot 2000 hoofdredacteur van geweest is. Ook was hij columnist voor de Drentse Courant en later het Dagblad van het Noorden.

In de jaren ’90 heeft hij meegeholpen met de coördinatie en samenstellingen van verschillende Drentse taalcursussen. Ook was Martin één van de initiatiefnemers van het Nei Drèents Geneutschap. Het NDG heeft zich achter de schermen voor allerlei zaken ingezet op het gebied van de Drentse taal, waaronder de oprichting van onze eigen streektaalorganisatie.

Koster was ook betrokken bij het ontstaan van Taal an Taofel; vier keer in de winter een zondagmorgen met streektaal. En die streektaal was altijd een combinatie van muziek, proza en poëzie.

Als schrijver van boeken heeft Koster ook zeker niet stilgezeten, kijk maar eens op zijn schrijverspagina!

Dat lintje is dus dik verdiend!