Het Mooiste Drentse Woord van 2021 is bekend

Is het gaorenklopper, gloepends, kopstubber, vernuvern of toch boezig geworden? Het Mooiste Drentse Woord van 2021 is bekend!

Wij hebben samen met RTV Drenthe ook dit jaar weer naar het mooiste woord uit onze streektaal gezocht. En dat was voor veel liefhebbers van het Drents reden om een woord in te sturen: ongeveer 500 reacties kwamen er in Beilen binnen tussen 3 en 10 december.

Van alle inzendingen kwamen vijf woorden het vaakst binnen: kopstubber, boezig, gaorenklopper, vernuvern en gloepends. Na een spannende verkiezingsweek met meer dan 1200 stemmen bleek gaorenklopper de meeste stemmen te hebben en is daarmee de winnaar van de titel ‘Mooiste Drentse Woord van 2021’.

Een ‘garenklopper’ was vroeger een ambacht. Linnen kettingdraden moesten geverfd worden, voordat ze op het weefgetouw gingen. In het verfbad bleven ze allemaal aan elkaar klitten. Dus wanneer de garens droog waren, moesten ze nog van elkaar geklopt worden. Door er hard op te slaan, kwamen de draden weer los van elkaar. Dat was enorm vies werk, waarschijnlijk werd dit door de minste snuggere werknemers gedaan. Het woord ‘gaorenklopper’ wordt vandaag de dag dan ook gebruikt voor ‘sufferd, lummel, onbenul, domme, onhandige, vreemde maar ook eigenwijze vent, halve gare of grappenmaker’.