Proeftuin Meertaligheid

Een bordspel in het Fries en het Nedersaksisch, hiphoppende Achterhoekers, en een nieuwe taal die democratisch tot stand komt. Dat zijn projecten die subsidie krijgen voor hun bijdrage aan de meertaligheid in de regio. Deze projecten zijn met name gericht op streek- en minderheidstalen, zoals het Nedersaksisch. Vijf cultuurinstellingen in Friesland, Gelderland, Groningen, Drenthe en Overijssel krijgen uit de Proeftuin Meertaligheid in totaal € 270.000 subsidie.

De subsidie wordt verstrekt aan de volgende cultuurinstellingen:

 • Wordspoken
  De hiphopformatie Wordspoken bestaat uit hiphopartiesten uit de noordelijke provincies en Overijssel en Gelderland. In hun show maken ze een combinatie van het Nedersaksisch, Fries en stadsdialect op een vindingrijke en speelse manier met hedendaags taalgebruik. De stichting Popfabryk krijgt hiervoor een bijdrage van € 70.000.
 • Skik boartsje
  De Kunstenmakers ontwikkelen een bordspel om kennis te maken met de diversiteit aan cultuur en taal in Nederland. Het bordspel Skik boartsje gaat over het Fries, Nederlands, Nedersaksisch (alle grote en bekende dialecten en streektalen),  straattaal en gebarentaal. De Kunstenmakers ontvangen hiervoor € 70.000 subsidie.
 • Pidgin X
  Pidgin X is een idee van productiehuis Explore the North en kunstenaar Ahilan Ratnamohan. Ze werken aan het ontwikkelen van een tweede, democratisch gevormde taal binnen een stad of dorp in Noord-Nederland. Eerst gaat een proef draaien in Leeuwarden, daarna wordt Pidgin X uitgezet in de provincie Groningen. Stichting Explore the North krijgt € 50.000 om het concept verder te ontwikkelen.
 • De Kraak 
  Productiehuis Spinbarg krijgt € 50.000 voor het maken van een voorstelling met animatie, beeldende kunst, muziek. De voorstelling moet mensen bewust maken van de landschappelijke en (cultuur-) historische waarde van de eigen leefomgeving. De voorstelling gaat op tournee door het Noorden en oosten van Nederland, Noord-Duitsland en mogelijk Denemarken.
 • Once upon a time in the North
  Het Frysk Harmony Orkest krijgt een subsidie van € 30.000 voor het organiseren van projectdagen met actieve workshops, entertainment en muziektheater. Er zijn drie voorstellingen, waaronder in Groningen. Een zangkoor vertelt de verhalen in de streektaal.

Proeftuin Meertaligheid

De Proeftuin Meertaligheid is een initiatief van We the North in samenwerking met de provincies Gelderland en Overijssel en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De Proeftuin Meertaligheid heeft als doel om de inwoners en bezoekers van de vijf deelnemende provincies via prikkelende culturele projecten op een laagdrempelige wijze in aanraking te laten komen met de diversiteit aan meertaligheid in de regio. Het vierjarige cultuurprogramma We the North is een initiatief van de drie noordelijke provincies en de gemeenten Assen, Leeuwarden, Groningen en Emmen.