Het Huus van de Taol organiseert een schrijfwedstrijd voor het hele Nedersaksische taalgebied. Iedere deelnemer mag in zijn eigen streektaal schrijven, variërend van Gronings tot Achterhoeks.* Er zijn twee categorieën: volwassenen en jeugd van 12-18 jaar.

Het thema van de verhalenwedstrijd is ‘De gele taofel’. Stel je een gele tafel voor. Waar staat deze? Zitten er mensen aan? Wat speelt zich af in de ruimte waar de tafel staat? De tafel kan een belangrijke rol in het verhaal spelen of op de achtergrond blijven. Hoe dan ook: bedenk een origineel verhaal waar een gele tafel in voorkomt.

De eerste prijs is een dinerbon om te tafelen voor 250 euro. De tweede prijs is een dinerbon van 100 euro. De jeugdprijs is een set Apple Airpods Pro. Winnende verhalen worden gepubliceerd in het tijdschrift Zinnig.

De jury bestaat uit mensen uit verschillende delen van het Nedersaksische taalgebied. De wedstrijd wordt georganiseerd door het Huus van de Taol (Drenthe) in samenwerking met de Overijsselacademie, het Centrum Groninger Taal & Cultuur, de Stellingwarver Schrieversronte en het Erfgoedcentrum Achterhoek Liemers. De jury beoordeelt de verhalen objectief; zonder vermelding van de naam van de schrijver.

Voorwaarden:

  • Het verhaal is geschreven in een van de streektalen die onder het Nedersaksisch vallen
  • De inzending telt niet meer dan 1250 woorden
  • Het verhaal is origineel en is niet eerder gepubliceerd. De tekst moet voor 1 februari 2022 binnen zijn bij: info@huusvandetaol.nl met in de onderwerpbalk: schriefwedstried
  • Deelnemers sturen maar een inzending in en gaan in geval van winnen akkoord met plaatsing in het
    tijdschrift Zinnig
  • Deelnemers aan de jeugdwedstrijd zetten bovenaan hun verhaal: ‘jeugd’ en schrijven daarachter hun leeftijd.
  • Als er van jouw streektaal een spelling vastgelegd is, dan zijn wij blij als je deze gebruikt. Maar hoe dan ook rekenen wij je niet af op de spelling.

*Het Nedersaksische taalgebied bestaat uit Groningen, Drenthe, de Stellingwerven, Overijssel, Urk, en de Gelderse regio’s Veluwe en Achterhoek.

Beeld: Piet Sebens, Papieren zak op tafeltje, 74×46 cm

Download

Meer lezen

Download

Meer lezen

Download

Meer lezen

Download

Meer lezen

Download

Meer lezen