In doezendpoot Annemiek Drenth uut Emmer Compascuum hef streektaolorganisatie Huus van de Taol een neie ambassadeur vunden veur de gemiente Emmen. Drenth volgt Roelof Keen op, die deur gezondheidsredenen in december 2019 stoppen mus.

Zangeres én trouwambtenaar Drenth wun in 2012 het allereerste Drèents Liedtiesfestival. Hierover zeg ze zölf: “Wat is mooier as zingen in je moerstaol?” Dizze week weur bekend dat ze ien van de deelnimmers is van het programma ‘Drentse zangers’ dat op 5 juni begunt.

Directeur Renate Snoeijing: “Het spiet oes daw ofscheid nimmen mussen van Roelof Keen. Hie hef veul betiekend veur de Drèentse taol en gelukkig blef e wel as schriever actief. Wij bint der slim wies met dat Annemiek nou het stokkie overnemp. Het is mooi um te zien dat het Drèents ok bij een jongere doelgroep nog springlevend is. Met Annemiek haal we een jong iemand binnen met een groot hart veur de streektaol! Wat woj ok met zo’n toepasselijke achternaom!”.

Drenth zörgt samen met andere vrijwilligers veur de organisatie van streektaolactiviteiten in de gemiente Emmen. Ien van de eerste activiteiten dit jaor is het veurlezen op basisschoelen.


Neisgierig naor hoe je Drèents klinkt? De app van WoordWaark kan an de hand van je uutspraak veurspellen waor aj vort komt binnen het Nedersaksische taolgebied! Je huuft allent maor an te geven hoe aj een tiental woorden uutspreken zult in je eigen streektaol. En de app warkt veur het Drèents, Grunnegs en de aandere varianten van het Nedersaksisch die proot wordt in Nederland. Volg de stappen en doe met!

 1. Gao naor WoordWaark en start de kwis
 2. Kies veur elk woord de variant die het dichtst bij je eigen uutspraak ligt. Deur links op de play-button te klikken, kuj de variant ok afspeulen. Deur links op het vinkje te klikken, kuj de variant kiezen die aj zölf het meeste gebruukt.
 3. Maak een opname van je eigen uutspraak deur op het microfoontie te klikken. Druk op 'volgende' as de opname goed lukt is.
 4. Herhaal stap 2 en 3 veur alle tien de woorden.
 5. Vul je leeftied en geslacht in en gao deur naor de veurspelling.
 6. Op de kaort wordt angeven waor de app denkt daj vort komt. Links staot de drie plaotsen die het miest veur de hand ligt.
 7. Belangriek: selecteer op de kaort waor aj écht vort komt (ok as de veurspelling klopt) en druk op versturen. Zo kan WoordWaark de veurspellingen in de toekomst verbetern.

 

Stief bedankt veur het metdoen!

Maj geern zingen, ok in de streektaol? Griep dan dizze kans: in het Drèents of Grunnegs kuj metzingen in het prejectkoor Hunebed Highway. Op 15 meert zal dit koor optreden bij het Hunebedcentrum in Börger.

Het prejectkoor hef de naam Hunebed Highway, umdat de N34 as verbinding tussen noord en zuud bezungen wordt. Het NsVE giet mit dit gelegenheidskoor 3 liedties zingen. Wieder vult het NsVE de middag met liedties uut heur uutgebreide repertoire. Ok bint er 2 gastoptredens die middag:

-          Zangeres Isa Zwart komp zingen. Zij is de winnares van het Drèents Liedtiesfestival 2017, waor zij het lied ‘Mamme see’ zung.

-          Schriever en verhalenverteller Roelof Keen. Hij hef zölf Drèentse boeken schreven en zet zuch in as vrijwilliger veur het Huus van de Taol.

Het projectkoor giet 3 liedties zingen, die aj in je eigen streektaol metzingen kunt. Dit bint liedties van Isa Zwart, Daniel Lohues en Klaas Spekken. Het koor ripeteert tweemaol:

 • Zaoterdagmiddag 7 meert van 13.00 tot 17.00 uur bij het Esdal College in Börger.
 • Vrijdagaovend 13 meert van 19.30 uur tot 22.30 uur in het Markehuus in Grol.

Veur meer informatie kuj terecht op de webstee van NsVE.

Het Drents Museum, Stichting Het Drentse Landschap en Huus van de Taol dagen alle ‘rebellen en dwarsdenkers’ uit om een nieuwe ode aan Drenthe te schrijven. Wordt dat bijvoorbeeld een ode aan de distributiedoos, aan de windmolen of aan de terugkeer van de bever? De schrijfwedstrijd Ode aan wordt voor de tweede keer georganiseerd en sluit dit keer aan bij de tentoonstelling Barbizon van het Noorden. Doe mee en laat je bij het schrijven inspireren door het Drentse landschap.

Ode aan Drenthe
In de tentoonstelling Barbizon van het Noorden in het Drents Museum is te zien hoe kunstenaars in de 19de eeuw het Drentse landschap ontdekken en op doek vastlegden. Het beeld dat toen is neergezet door kunstenaars, is tot op zekere hoogte nog altijd bepalend voor de manier waarop wij vandaag de dag tegen Drenthe aankijken: Drenthe de ongerepte OER-provincie van Nederland. Dit beeld zie je terugkeren op websites, in reclamespotjes, maar soms ook in muziek en poëzie. Daarin spelen heide, bos, schapen, hunebedden en de gemoedelijke bevolking vaak een hoofdrol. Het Drents Museum, Huus van de Taol en Het Drentse Landschap nodigen iedereen uit om een 21ste-eeuwse Ode aan Drenthe te brengen. Laat je daarbij vooral inspireren door het landschap! Regent het buiten? Dan kun je natuurlijk altijd inspiratie opdoen in de tentoonstelling Barbizon van het Noorden!


Deelnemen
Alle dichters - amateur en professional - mogen één gedicht insturen met een maximale lengte van 200 woorden. Dat mag in het Nederlands, maar natuurlijk ook in het Drents. Inzendingen moeten voor 16 februari 2020 binnen zijn via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voorzien van e-mailadres, voor- en achternaam, leeftijd en telefoonnummer. Zie verder het persbericht.

Persbericht Oproep Ode aan Drenthe

'Woordwies' is der! De Nedersaksische app is deur Hendrik Jan Bökkers in warking steld. In het gebouw van RTV Drenthe stiet een grote smartphone. Nao een druk op de knop kun Hendrik Jan het spel speulen.

'Woordwies' is ontwikkeld door de saomenwarkende streektaolorganisaties van Grunnen, Drenthe, De Stellingwarven, West-Oaverijssel, Twente en de Achterhoek.  
In de app een taolspellegie in de verschillende varianten en het neis vanoet de regio's.

Dizze app is gratis en te downloaden in de google playstore en via de App store van Apple.

Hej wal ies speuld met de gedachte um zölf een toneelstuk te schrieven? Of een musical? Of een revue?

Dan kuj begun aander jaor an de slag!

Het Huus van de Taol neugt je geern veur de cursus Ienakter schrieven in vief lessen en wal op 
za 18 januari van 10 - 13 uur les 1
za 1 februari van 10 - 13 uur les 2
za 15 februari van 10 - 13 uur les 3
za 14 maart van 10 - 14.30 uur les 4 met lunch
za 4 april van 10 - 14.30 uur les 5 met lunch
Metdoen an dizze cursus kost 75,- euro, inclusief koffie/ thee en cursusmateriaal.
De leste twei keer is een lunch inbegrepen. Anmelden kan bij het Huus van de Taol: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Schrief een kört verhaal in het Drents of een aandere variant van het Nedersaksisch en maak kans op een mooie pries: € 350,--! Het thema is 'Vrij?' en je verhaal mag maximaal 1.000 woorden wezen. Inlevern veur 10 januari via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Vrij? 75 jaor bevrijd?  Uut de kaste? Uut de putte? Juk ofewörpen? Woensdagmiddag? Vekaansie? 

In alle gevallen hebbe wij het over vrij. 

En giet het ok over vrijheid. Vrijheid van leven, van mening, van weden wie aj bint. En het giet veural ok over vieren. De grote vrijheid en de kleine huus-, tuun- en keukenvrijheid. Mar allemaole bint ze belangriek, hoewel niet net zo belangriek veur allemaole.

In de schriefwedstried veur het Nedersaksisch vraoge wij oe het gevuul dat veur oe het beste past bij 

VRIJ?

in een verhaal te verwoorden. Verhalen over de grote en kleine vrijheid bint even welkom.

Spelregels:

Schrief een kört verhaal in een Nedersaksische variant en maak kaans op een mooie pries en plaatsing van oen verhaal in een speciale bevrijdingsZINNIG die tegen bevrijdingsdag 2020 uutkomp.

Heufdpries: € 350,-  |  Tweede pries: € 100,--

 • Elke variant van het Nedersaksisch is goed (spelling is gien probleem, daor giet het niet umme)
 • Maximaal 1.000 woorden
 • Insturen, veur 10 jannewaori an: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • De jury zal bestaon uut meinsen uut de Nedersaksische taalgebieden

 

Pagina 1 van 56