Renate 1100 x Kunst op zien Drents

An elk die nauw betrökken is bij het Huus van de Taol,

Het zal je niet ontgaon weden: oeze neie directeur Renate Snoeijing is op 2 september begund. Renate wil geern met jullie kennismaoken. Daorum neudig wij je oet um op zaoterdagmörgen 12 oktober ankommend naor Beilen te kommen.
Op dizze dag zal Renate zuch veurstellen en... heb we wieder ok nog wat schiers op ’t pregram staon!

De leste tied heb we samen met het Drents Museum en oetgeverij Keuninklijke Van Gorcum hard warkt an een schier boekie. Het is werkelijk een arg mooie en verrassende bundel worden, waorin kunstveurwarpen en streek- en wereldtaolen op een biezundere manier bij mekaor bracht bint.
Ok de vörmgeving mag zuch zien laoten. Harry Tupan van het Drents Museum, Kor IJszenga van Van Gorcum en Jan Germs van het Huus van de Taol bint er dan ok gloepends bliede met, dat ze zaoterdag 12 oktober 100 x Kunst op zien Drents prissenteren kunt. Daornao is het boekwarkie veur € 10,-- te koop.

Het programma van de mörgen is ongeveer zo:
09.45 - 10.15 uur: Ontvangst met koffie, thee en plakkie cake of koek
10.15 - 10.45 uur: Kennismaoking met oeze neie directeur Renate Snoeijing
10.45 - 11.00 uur: Prissentaotsie en overhandiging van het eerste exemplaar van 100x Kunst op zien Drents
11.00 -12.00 uur: Naoproten en meer...

Umdaw geern weten wilt hoeveul koffie der zet worden mot en hoeveul cake en koek aw snieden moet, wil we geern weten oj van dizze oetneudiging gebroekmaoken kunt.
Woj dat wal veur maondag 7 oktober an oes deurgeven? Dat kan op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of met de tillefoon via (0593) 371010.
Wij ziet je geern op zaoterdag 12 oktober in de raodszaol van de gemiente Midden-Drenthe in Beilen.

Vrundelijke groet,
Bestuur en metwarkers van het Huus van de Taol

Altied al neisgierig ewest waorumme Roel Reijntjes een vlinderdassie dreug? Of waorumme Martin Koster het altied hef over siep, schaop en scheuper? Of bi’j meer as raozend beneid naor de eerste schrievers die de moed en de kunde hadden um te schrieven in de streektaal van Drenthe?

Lichtkaans, kan oe dit alles niks schelen. Mar bi’j wel interesseerd in hoe schrievers sinds 1816 begunden te schrieven in de streektaal. Èn vanzölf realiseer ie oe ok dat elke schrieversgeneratie wieder bouwt op de kennis en kunde van de veurige generaties.

Dan is dit oen kaans!

Want op de aovends van :

Woensdag 23 oktober

Dinsdag 5 november

En

Woensdag 27 november

gef dr. Henk Nijkeuter een cursus Drentse literatuurgeschiedenis.

Gien saaie verhandeling en dreuge theorie, mar heldere uutleg, veul anekdotes en veurbeelden en

illustreerd mit beeld-en geluudfragmenten.

Henk Nijkeuter beschreef in zien Drentse Literatuurgeschiedenis deel l en ll alle Drentse schrievers en inventariseerde heur wark. Dizze boeken vormt de basis veur de cursus en bint bij de cursuspries inbegrepen.

De cursusaovends begunt um 20.00 uur (inloop vanof 19.30 uur mit koffie en thee) en duurt tot 22.00 uur, in het Huus van de Taol Beilen.

Kosten veur de drei aovends, inclusief twei delen van de Drentse Literatuurgeschiedenis, en koffie en thee, € 40,-.

Ie kunt oe opgeven veur dizze biezundere cursus veur 15 oktober via : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

of even bellen: 0593 371010.

Op vrijdag 18 oktober kuj mitdoen an een ontdekkingstocht langs literaire hoogtepunten, beelden en monumenten in Zuud-Oost Drenthe. Het landschap van het Zudenveld / Zuud-Oost Drenthe en de geschiedenis van dit gebied hebt deur de jaoren hen veul schrievers inspireerd. Harm Jan Lesschen zal oe op die literaire dag, die van 9.30 tot ongeveer 17.30 uur zal duren, mitnemen langs verrassende plekkies en oe van alles vertellen over de schrievers uut dit gebied. De tocht begunt in het Drents Archief in Assen. Anmelden kan bij Arriva Touring per e-mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tijdens kantoortijden telefonisch op 050-5260268. De pries is € 69 per persoon (met busreis en lunch). Lees het persbericht.

Op zaoterdag 7 september was 't zo wied. Een koppeltie lezers fietst met schriever Anne Doornbos met. De tocht giet langs plekkies oet de Drèentse thriller De Paddenvanger. Van Hofsteenge in Raol, langs Hofsteenge in Grol naor Hofsteenge in Raol.

Ien van de dielnimmers schreef laoter: "Het was een gezellige dag en prima verzorgd door het Huus van de Taol. Mijn hartelijke dank hiervoor. De schrijver kan niet alleen goed schrijven en mooi voorlezen, maar is ook een prettige verteller. Jammer voor al die mensen die dit gemist hebben."

Kiek op Youtube of Facebook veur een schier filmpie van lestleden zaoterdag.

 

 

 

Vanof nou kuj weer risseveren! Taal an Taofel is een vast begrip veur elkenien met liefde veur de Drèentse literatuur…

Heb ie met mekaor een mooie keet of een schiere soos? Wil ie daor met een mooi Drents woord wat nóg mooiers van maken? Bel, mail of twitter met het Huus van de Taol veur meer informatie!

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0593-371010   images

Het Huus van de Taol in Beilen stimuleert het gebruuk van het Drents deur activiteiten te organiseren op het gebied van schrieverij, meziek, taolpromotie, taolwetenschap en onderwies. Wij viendt streektaol slim weerdevol en wilt vanuut cultureel en taolkundig oogpunt actief het Drents uutdragen.

Dit jaor doew dat met het project ‘Drentse k(r)eet!’. Wij daagt jongern uut um creatief te wezen, maor nog meer um de mooiste Drentse kreten vast te leggen. Ie gaot zölf bedenken wat veur mooie kreet of mooi woord in het Drents op oen keet of soos past. Dit woord, dizze kreet wordt dan in of op de keet of soos emaakt. Dit kan samen met een (graffiti)artiest, maor as der creatievelingen in de groep zit, mugt die natuurlijk zölf methelpen!

 

Veur hiel wat tenielverienigings is 't tied veur de zuuktocht naor een schier tenielstuk. Kiek dan ok ies hier boven: PROMOTIE VAN DE DRENTSE TAOL / TENIEL / TENIELSTUKKEN. Geregeld komp der een nei stuk bij. Dizze maond "Oti en Kleinkind" en "Schoelkamp".

OTIE EN KLEINKIND is schreven deur Josh Hassing van musicalgroep "Odoorn" oet Oring. Het is een aovendvullend stuk veur 3 mannen en 4 vrouwen plus een koortie.

SCHOELKAMP is schreven deur Marianne Braam van Toneelverieniging "Crescendo" oet Gieterveen. Dizze ienakter wordt speuld deur 4 mannen en 4 vrouwen.

Pagina 1 van 53