De Rederiekerskamer Börger wön mit Vrömde Vogel de spannende finale van het Ienakterfestival op 25 meert in Schouwburg Ogterop in Möppelt. Direct evolgd deur Crescendo uut Gieterveen die De grune boer speulde. ADO Nörg (Een bloedstollend slot) en Rederiekerskamer UDI uut Runerwold (Kwekerij De Duiventil) namen de overige twee priezen in ontvangst. De jury bestund uut Marga Kool, Roelof Pieters en Just Vink. Over twee jaor is der weer een ienakterfestival.

Het thema van de 11e editie van literatuur- en muziekfestival Zomerzinnen is Het hoogste woord. Het festival wordt dit jaor eholden op zaoterdag 17 en zundag 18 juni in Amen. Gasten onder andere: Bert Wagendorp, Auke Hulst, Marcel Möring, Dichter des Vaderlands Ester Naomi Perquin en Jan van Mersbergen. Ok treedt o.a. Ernst Jansz, Aafke Romijn, Jan Rot en Leoni Jansen op. En vanzelf bint der ok Drentse schrievers van de partij! Veur meer informatie kuj kieken op www.zomerzinnen.nl

Het actiecomité Drents op Stee hef in de nacht van 21 op 22 meert plaatsnamenborden veraanderd in het Drents. Zij deden dit veurgaonde jaoren al in Grol (Grolloo), Örvelt (Orvelte), Dwingel (Dwingeloo), Slien (Sleen), De Wiek (De Wijk), Langel (Langelo), De Smilde (Smilde), Börk (Westerbork), Exel (Exloo) en Bunen (Buinen). Dit jaor bin Zweel (Zweeloo), Ieghaor (Ekehaar), Rowol (Roderwolde) en Wiester (Wijster) an de beurte. Het comité is groot veurstander van het gebruuk van Drents in de openbare ruumte en men wil graag dat de Drentse plaatsname bij de borden op-eplaatst wordt. De leden van de actiegroep wilt anoniem blieven.


 

De veurrondes van het ienakterfestival Kört & Goed zit derop. Op de eerste aovend in De Brinkhof in Nörg wordde ADO oet Norg deur de jury as beste beoordeeld. Bij Wielens in Noord-Sleen wun de Rederiekerskamer uut Börger en in de Alke in Alteveer kreeg Rederijkerskamer UDI uut Runerwold de beste cijfers. Crescendo Gieterveen is daor nog as veerde finalist (de beste tweede plek) bijevoegd. Zaoterdag 25 meert is dan de eindronde in Ogterop in Möppelt. Kaorten hierveur kost € 10,00. Aanvang 20.00 uur. Reserveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (0593371010)

 

Vanof 16 meert kuj in het Huus van de Taol genieten van de schilderijen van kuunstschilder Wim Blom uut 't Ogeveine. De warken bestaot veurnamelijk uut eulievarfschilderijen op linnen of soms op paneel. Locht, kleur, compositie en handschrift bint hiel belangriek in zien wark. Kom gerust ies kieken tijdens kantooruren in het Huus van de Taol. Veur meer informatie over de schilder kiek op de website www.drentsekunstenaars.nl

Het Huus van de Taol hef tiedens de viering van het 10-jarig bestaon het Drents-Gronings telwoordenboek 10 prissenteerd. Een boek over allent maar Drentse en Grunninger telwoorden? Een boekie dat de riekdom van de Drentse en de Grunninger taal toont mit allent maar telwoorden? Kan dat? Jazeker! De samenstellers Abel Darwinkel van het Drentse Huus van de Taol en Ingeborg Nienhuis van het Bureau Groninger Taal en Cultuur laot zien dat telwoorden belangriek en biezunder genog bint um een boek over te schrieven. Het boek is te koop in de Drentse boekhandels, bij het Huus van de Taol en via de online boekenwinkel www.drentheboeken.com

De gemiente Noordenveld hef besleuten um onder het neie dorpskombord Nieuw Roden een bordtie mit Nei-Roon te hangen. Dit is op verzuuk van de vereniging dorpsbelangen Nieuw Roden. Der mut een nei bord komen, umdat deur neie woningbouw langs de Esweg het dorp groter wordt. De gemiente Noordenveld is niet van plan alle borden te gaon vervangen. 

Vanof 6 meert kuj kieken naor de snelste streektaalquiz van Drenthe: LOOS! In de hiele meertmaond-streektaalmaond wordt LOOS op warkdagen vanof 17.19 uur uutezunden op RTV Drenthe. De prissentatie is in haanden van Aaldert OOsterhuis. LOOS is een samenwarkingsproject van RTV Drenthe en het Huus van de Taol. Wie wordt de miest loze Drent van 2017?

Pagina 1 van 28