Akkederen

3 jan 2018

In december 2017 weur het woord akkederen in het radioprogramma De Brink van RTV Drenthe keuzen tot Drentse woord van het jaor. Verscheiden kraanten hebt der een stukkie over schreven.

Daornao hef het Huus van de Taol een stuk of wat reacties kregen van mèensen die zeden dat akkederen gien Drèents woord is, omdat het ok in het Nederlands, Vlaams en in een koppel aander streektaolen gebruukt wordt.

Akkederen komp inderdaod ok in ’t Nederlands en in aander streektaolen veur, mor dat holdt niet in dat het dan dus gien Drèents woord is. Het Nederlands en het Drèents en de aander streektaolen in Nederland hebt veur een diel een gemienschappelijke geschiedenis en dus hebt ze ok woorden die hetzölfde bint.

Dik, groot en klein bint Nederlandse, maor ok Drèentse woorden. ‘Old’, ‘gold’ en ‘stolen’ binnen Engelse woorden, mor in ’t Drèents schrief wij ze net zo en betiekent ze percies ’t zölfde. ‘Stein’ en ‘Bein’ bint Duutse woorden veur stien en bien. In ’t Noord-Drèents komt bein en stein ok veur. Aal dizze woorden bint ok Drèentse woorden, net as akkederen.

Woorden die maor in ien taol veurkomt, bint der niet zo veul.