Meer promotie - Huus van de Taol

In de Meertmaond Streektaolmaond hef het Huus van de Taol het drok. En daor bint we slim wies met! Heul veul scholen wilt oons geern over de mat hebben. Een paor honderd vrijwilligers bezuukt de kinder um veur te lezen. 26 000 kinder hebt de Wiesneus kregen en daor is ok oet veurlezen.

Zo ok in Nijevene op OBS Commissaris Gaarlandt. (Foto's: Johan Pekel)Wiesneus 2019

Het is zo wied. Zaoterdag 30 meert staon de beste groepen van het ienakterfestival in de finale in Schouwburg Ogterop in Möppelt. Vier tenielgroepen bint as beste oet de veurrondes kommen. Crescendo Gieterveen, Rederiekerskaomer Börger, Rederiekerskaomer UDI Runerwold en De Madammen Stadskenaol e.o. strieden op het podium veur de beste stee. En daor kuj bij wezen! Entree is € 10,--. Kaorten an de zaol en via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De zaol van Schouwburg Ogterop geit um half acht lös.

 

Het is een spannende tied veur tenielgroepen in Drenthe. Tien verienegings hebt een ienakter instudeerd. En wel is de beste? Op vrijdag 8 meert was de eerste veurronde en Crescendo oet Gieterveen hef wonnen. Zij staot op zaoterdag 30 meert op het podium van Schouwburg Ogterop in Meppel.

Ankommende vrijdag en zaoterdag bint de 2e en 3e veurronde. Vrijdag in Zaal Wielens in Noord-Slien en Zaoterdag in café Centraal in Runerwold. Elke aovend speulen drie tenielgroepen een ienakter van maximaol een half uur. Een jury zeg wel de beste is en deurmag naor de finale in Meppel. Kom ok kieken! We begunt aal aovends um 20.00 uur. Kaorten kuj risseveren bie het Huus van de Taol  (0593-371010 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of kopen an de zaol.

Op vrijdag 22 meert hebben de taolschulte met de keurnoten in de gemeinte Tynaorl de Streektaolstried in Zeijen. Je kunnen je der neit meer veur anmelden, want 't is vol. 25 teams hebben zuch anmeld. Ok publiek past der neit meer bie in.

Net as verleden jaor, dus weer een groot succes veur de organisaotie.

BEILEN - Het Huus van de Taol en de Emsländische Landschaft bint naor „Poetry Slammers“ op zuuk. Jongen en wichter vanof 16 jaor, die met een bizundere wedstried met an wilt doen.

Op 22 juni – tiedens literatuur- en meziekfestival Zomerzinnen – is de woorden-wedstried tussen vier Plattdüütsch sprekende en vier Drèents sprekende slammers. In Dwingel draogen de dichters hun gedichten vol energie an het publiek veur.

Een jury en het pebliek bepaolen wel het beste is in de veurdracht, de dichtkunst en de performance.. De heufdpries is € 250. Der is een open dielname en dus is het Huus van de Taol op zuuk naor Drèentstaolige dichtkunstenaors, die hun gedichten op vurige wieze kunnen veurdraogen kunt. Minimum-leeftied is 16 jaor. Opgaove via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De deadline veur opgaove is 30 meert 2019.  De wedstried mak diel oet van het project GrenzKultur van de regio’s Emsland, Graafschap Bentheim en de previncie Drenthe.LOGO ZOMMERSLAM

Gedipputeerde Cees Bijl opent Meertmaond-Streektaolmaond. Hij prissenteert de neie Wiesneus en gef de winnaors van "In elk kind zit een verhaal" hun beker.

ASSEN - Met een handdruk hef gedipputeerde Cees Bijl de Meertmaond-Streektaolmaond lös daon. Dat dee e op kindcentrum Valkenhorst in Assen. Het was der slim gezellig. De kinder van de Valkenhorst hadden 2 Drèentse liedties instudeerd. Bie het lied "Veur de Keuning" gungen de wichter met lange haoren hielemaol lös. Bie toeren was 't net een headbang-concert ;-)

Taolschulte van Assen, Rinus Bouwmeester, las het verhaol ''De leeuw en de moes" veur. Dat was een schiere inleiding op de prissentaotie van de neie Wiesneus. Gedipputeerde Cees Bijl gaf de eerste Wiesneus 2019 an de klas en verhaolde over het grote succes van de Wiesneus. In Drenthe is het blad geboren en dit jaor veur het eerst ok vertaold in het Grunnings, West-Overiessels, Twents en Achterhoeks. De Wiesneus is dit jaor meer as 50.000 keer drukt en en geliek zo veul kinder in het Nedersaksische Taolgebied kriegen der ien.

Het belangriekste van vandaog was de priesoetreiking van het project "In elk kind zit een verhaol". Kinder oet hiel Drenthe (bovenbouw) hebt verhaolen schreven rond het thema "Geheim". Oet de honderden verhaolen hef de jury 5 winnaors keuzen. Op de eerste plek en dus met de grootste beker: Puk Langedijk van groep 8a van de Jan Thiesschool in Rolde met het verhaol "Supergeheim". Op de 2e plaots: Chris Steens van Beilen, Demi Helmhout van Westervelde, Gijs Straathof van Echten en Giel van Anloo.fullsizeoutput 4ace

DE NEIE ROET

22 feb 2019

Het winternummer van oens Drents letterkundig tiedschrift Roet is klaor! In dizze Roet wal 3 recensies! André Degen, Gezienus Omvlee en Sacha Landkroon hebben "Vioolties an Zee" van Suze Sanders, "Jan, Jans en de fiets" van Jan Germs en Jans Polling en "De Paddenvanger" van Anne Doornbos lezen en beoordield.

In de Roet ok schiere gedichten en verhaolen in het Drents en Nederlands. Ok bint de biedraogen van de schrievers an het Roetcafé opnomen. Veul plezeer met lezen!

Een Roet kost € 4,00 en een abonnement is € 14,50 in 't jaor. Even bellen met oens in Beilen (0593-371010) of mailen an Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en wij regeln dat de Roet bie je thuus komp.Roet w2Roet w3

Het Huus van de Taol en de Bibliotheek Beilen organiseert een Streektaolaovend met verhaolen, gedichten, liedties en de ienakter Hibo-party verkoopdemonstratie. Metwarking: Geert Jan Brader, Jan Veenstra en ienaktergroep De Madammen.

We begunt um 19.30 uur in de bibliotheek in Beilen (Kampstraat 2, 9411 KS  Beilen).

Entree € 7,50 in de voorverkoop en € 10,00 an de zaol (inclusief koffie/thee).

Meer informatie en kaorties: Bij het Huus in Beilen en bie de bibliotheken in Midden Drenthe.

De actiegroep Drents op Stee is de oflopen nacht weer drok west. Net as de veurgaonde jaoren hef de actiegroep de Drentse plaotsnaom bie een koppel plaotsnaomborden op zet. Understaond persbericht is van Drents op Stee:

 

Persbericht van Drents op Stee

In de de nacht van 20 op 21 febrewaori hef Drents op Stee vanneis in een koppel dörpen in Drenthe de Hollaandstaolige plaatsnaamborden verbeterd.

Aans as aandere jaoren dus niet in meert. Om reden dat 21 febrewaori de Internationale Dag van de Moedertaol is. Dizze UNESCO-dag stiet in het teken van de taolkundige en culturele diversiteit en de meertaoligheid. Veur de UNESCO bent taolen het instrument om het culturele arfgoed limtig te holden. Door de moedertaol in ere te holden, blef de taolkundige en culturele traditie bestaon.

Daorbij is op 10 oktober het convenant sleuten tussen het Riek en de Nedersaksische provincies waarin het Nedersaksisch nadrukkelijk erkend wordt as een volweerdige taol!

Om dat maor ies groots te vieren hef Drents op Stee in alle gemientes in Drenthe van ien plaots dizze nacht twei plaotsnaomborden tweitaolig maakt.

En dat bent dizze:

Roden/Roon, Ter Aard/Traord, Hooghalen/Haolen, Geeuwenbrug/De Gowe, Meppel/Möppelt, Ruinen/Rune, Stuifzand/Stoefzaand, Oosterhesselen/Hesseln, Nieuw-Dordrecht/Nei-Dordt, Nieuw-Buinen/Bunermond, Rolde/Raol, Zuidlaren/Zuudlaoren.

En daormet wil Drents op Stee niet allent de gemientes, maor ok de provincie Drenthe oproepen om nou eindelijk ies wark te maken van het Drents in de openbaore ruumte. Da’s ok de reden daw alle liesttrekkers van de partijen die an de verkiezings metdoet vraogen zult wat ze der an doen gaon wilt. En of en hoe ze gemientes ondersteunen wilt.

En daormet der veur zörgen gaot dat het veurbeeld van Noordenveld met Nieuw-Roden/Nei-Roon naovolging kreg! Want met Nei-Roon is Drents op Stee slim wies!

Vanzölf stuurt we ok een brief an alle gemientes en de provincie zölf.

Meer weten? Mail naor Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Naoschrift:

Lichtkaans vraog ie oe of waorum wij anoniem bent. Niet omdat wij oes schaomt veur oes wark –juust niet! - maor omdaw de taol de andacht gunt en niet oeszölf!

Eerder wark van Drents op stee:

Al vief maol eerder heb we plaotsnaomborden verbeterd: 2014 Grol, Örvelt en Dwingel, in 2015 Slien, De Wiek, Grol (weer), Oring en Langel, 2016 De Smilde, Börk, Exel en Bunen, in 2017 Rowol, Wiester, Zweel en Ieghaor en in 2018, Wespert, Wisp en Hieken.

Meertmaond is streektaolmaond. En iens in de 2 jaor is der het ienakterfestival Kört&Goed. 10 tenielgroepen strieden in 3 veurrondes veur de finale-plaatsen.

De eerste veurronde is bie Hingstman in Zeijen op vrijdag 8 meert. Bestel je kaorten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel even met oons: 0593-371010.

 

Pagina 1 van 91