Meer promotie - Huus van de Taol

Maar liefst 800 inzendingen kwamen der binnen naor anleiding van de puzzels uut de Wiesneus van 2017! Een geweldig resultaat!  25.000 Wiesneuzen bint der in de meertmaond-streektaalmaond uutedield an basisschoelkiender. Dank an al die vrijwilligers die onvermeuibaar aal maar weer op pad gungen um in het Drents veur te lezen! Zij kriegt van oons een kleine attentie as dank. Maar dan nou de oplossingen!

Jeichien Helder-Boerma (77) is woensdag benuumd as Lid in de Orde van Oranje Nassau. Naost al heur vrijwilliger activiteiten is Jeichien ok keurnoot van het Huus van de Taol in de gemiente Noordenveld. Zij organiseert o.a. veurleesmorgens in het Drents. Wij fieliesteert Jeichien van harte mit heur lintie!

 

Het Europees Bureau veur Kleine Talen (EBLT) viendt dat Nedersaksische streektalen schoelvakken mut worden op de basisschoele. Zij hef hierover een brief eschreven an informateur  Edith Schippers. Het EBLT grep het maken van een nei kabinet an um hier aandacht veur te vraogen. Zij wilt ok graag dat der een landelijke coördinator komp die zich drok mak um de erkende regionale talen levend te holden. Henk Bloemhoff die as bestuurslid is van het EBLT, zeg dat het mooi zul wezen as de aanpak van het Nedersaksisch op schoelen samen opepakt zul worden. .

 

Op 27 april en 28 april is het Huus van de Taol dichte.

RTV Drenthe komp mit een eigen podium op het TT festival in Assen. Het podium stiet an de Jan Fabriciusstraote en begunt op donderdagaovend 22 juni. Zaoterdagaovend stiet in het tieken van streektaal mit o.a. Bezik, Rik Vinke en Bert Hadders en de Nozems.

Schriefster Leny Hamminga ut Taarlo prissenteert op 29 april heur neie boek Lena. Dizze mininovelle in het Drents vertelt de geschiedenis van Lena. Leny Hamminga beschref in dit boek het opgreuien van een kwetsbaar maagie naor een zorgelijke jonge vrouw. Het leven is ok lang niet gemakkelijk veur heur; ze is zelf ziekelijk en heur man rak warkloos. Leny is der in eslaagd um de familiegeschiedenis in ongeveer vieftig pagina's in een sfeervol beschreven tiedsbeeld neer te zetten. 

Zinnig nummer twee is uut! Vanof volgende week in de Drentse boekhandels. Interviews met Eric van Oosterhout, de neie burgemeester van Emmen en Agnes bekend van Boer zoekt vrouw. Wieder nasot de bekende columns, een neie column van Hans Katerberg, puzzels, stripverhalen, Drentse proza en poëzie en vanzelf weer een overheerlijk recept! Aj hum nog niet hebt, dan moej der maar ies rap achteran! Ie kunt vanzelf ok een abonnement nemen. Dan kriej hum elke twee maond in de bus!

Westerbörk

Ik was vandaog in Westerbörk. Het kamp is vot,
maor wel kuj zeen waor de barakken stunden.
De bomen wiest de plek waor alles was, verbunden
deur de middenstraot die deurleup tot het lot

bepaolde wel met de trein mus wieder gaon.
Ik zag ze staon: het jonkie oet mien klas, zien naom
in schoolschrift schreven – Bennie Valk – hij weur verdaon.
Doe ik er was leupen anere kinner de zölfde baon

die hij met zien karbies aoflegde. Ik zag
de rails verbeugen tot opstandigheid. De trein
is jaoren vot. Een golden ende kreeg de dag

dat ik daor was in Börk. De zun streek locht
over het pad. En oet de sterren kwam het sein
dat hij veurbij kwam op zien leste tocht.


Gerard Nijenhuis

Oet: Scheupers van de Taol

Pagina 1 van 73