Meer promotie - Huus van de Taol

Wij bint der slim wies met dat Martijje Lubbers nou bestuurslid worden is bij Huus van de Taol. Met heur muzikale én Drentstaolige achtergrond is ze een schiere anvulling op oes bestuur. Mooi daj derbij bint, Martijje!

Schrief een kört verhaal in het Drents of een aandere variant van het Nedersaksisch en maak kans op een mooie pries: € 350,--! Het thema is 'Vrij?' en je verhaal mag maximaal 1.000 woorden wezen. Inlevern veur 10 januari via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Jans Tabak oet Diever is oet de tied kommen. In zien dörp en wied daorboeten is e bekend. Jans was een doezendpoot. As vrijwilliger was e biekaans bie alles in Diever drok doende. Hij stun geregeld op en achter de plaanken van toneelvereniging Diever (Shakespeare). Ok was e bij de begrafenisvereniging, de hervormde kark, de fiets4daagse, stichting Vrienden van de oude kerk en zo meer. Boetendat was e keurnoot van het Huus van de Taol in de gemiente Westerveld. Het Dreints heurde bij hum.

In juli is Jans 70 worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hej binnenkört een bijienkomst waoraj nog een spreker veur zuukt? Hej dan wal ies dacht an het Huus van de Taol? Wij bint regelmaotig op pad um Drenten en niet-Drenten te vertellen over oeze schiere taol en waorum wij het zo weerdevol vindt um Drèents te praoten.

Waw je allemaol vertellen kunt:

  • over de geschiedenis van het Drèents en het Nedersaksisch
  • waorum aj op veursprong staot aj ok een streektaol spreekt
  • over de 7 varianten van het Drèents
  • wat Drenten precies wal of niet bedoelt
  • spraakverwarring Drèents - Nederlands
  • begroeten in het Drèents
  • en nog veul meer

Daornaost kuj ok bij ons terecht veur:

  • Drentstaolige lezing over ien van oeze warkvelden: meziek, schrieverij, taolpremotie, underwies, wetenschap
  • Drentstaolige kwis (in combinatie met een körte lezing)
  • Drentstaolige pubkwis

Vanzölf praot wij ok Nederlands, dus de lezings kunt ok in een combinatie van Drèents en Nederlands daon worden. 

Veur meer informatie kuj contact opnimmen met oeze directeur Renate Snoeijing op 0593 37 10 10 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

 

Sunterklaos is der weer. Dus tied um weer liedties te zingen, spellegies te doen en puzzels te maken die allemaol met Sunterklaos te maken hebt!

Op oeze webstee Wiesneus.nl heb we een speciaal Sunterklaosthema zet, zodaj de kinder de ankommende tied vermaken kunt met van alles en nog wat.

Groep 1 & 2

Groep 3/4/5

Groep 6/7/8

Op zaoterdag 9 november kwamen oeze taolschultes en keurnoten bij mekaar in de raodszaal van het gemientehoes van Beilen. Het programma van die mörgen was gevarieerd en gaf de anwezigen wat um over nao te praoten.

Zo begunden ze mit de ienakter 'Hartzeer bij de Hartliefs', speuld deur tenielverieniging Crescendo uut Gieterveen. Mit dizze hilarische Drentstaolige ienakter har Crescendo dit veurjaor de finale van het Ienakterfestival van het Huus van de Taol wunnen! 

Huus van de Taol Beilen Hartzeer bij de Hartliefs

Hiernao was het tied veur de taolschulte van 't Hogeveine: Yvonne Bijl-Hooijer. Zij vertelde over 'De baos & ikke', die van alles beleeft. Heur verhaolen staot um de week op dunderdag op Regionieuws Hoogeveen, mar vanzölf ok op heur Facebookpagina. Dizze morgen dreug ze twee verhaolen veur en de anwezigen hebt ongetwiefeld later nog terugdacht an de koppies die Yvonne lös in de kast har staon.

Nao een korte pauze wur het tied um de neie taolschulte veur Möppelt officieel te installeren. Bij afwezigheid van taoldrost Emko Dolfing, was plaotsvervangend taoldrost Jan Germs bereid vunden um dizze ceremonie in goede banen te leiden. Wij bint der slim wies met daw nou weer een taolschulte hebt in Möppelt. En wat veur iene!

An Arja & Renate de beurt um het publiek ies op een aandere menier naor de streektaol en het imago van de streektaol te laoten kieken. Nao een schiere prissentatie over hoe een imago opbouwd is, wat we zölf uutstraolen kunt en wilt en wat veur invloed wij as streektaolsprekers hebt op de niet-streektaolsprekers, wur het tied veur soep en kroketten.

De schriever Ton Peters hef zien gedichtenbundel 'De maon hef nacht under de nagels' in het Huus van de Taol in Beilen prissenteerd. De Drentse vertaoling stiet naost het Engelse origineel. 

't Is veur het eerst dat de gedichten van Ted Kooser in Nederland in een vertaoling te koop komt. Ton Peters hef de gedichten niet in het Nederlands, maor in het Drents vertaold, um reden dat e het Drents veul beter bie de gedichten passen vindt.
Ted Kooser is een grote schriever in Amerikao. Hij hef de Pulitzer Prize wonnen en was 'Dichter des Vaderlands'. Kooser schrif over mensen, emoties of krek het ontbreken daorvan.
De bundel 'De maon hef nacht under de nagels' is deur Stichting Het Drentse Boek oetgeven en is te koop veur € 17,50 op drentheboeken.com. Vanof 13 november ok te koop in de Drentse boekhandel.IMG 5365IMG 5347

Weet ie wat de woorden grammieterig, akkederen en veraldereerd betiekent?

Mooi, dan weej daw ok dit jaor weer een woord van het jaor zuukt!

Streektaalorganisatie Huus van de Taol is op zoek naar het Mooiste Drentse Woord van 2019. Dit mogen nieuwe Drentse woorden zijn, woorden die regelmatig voorbij komen of woorden die je gewoon mooi vindt.

Onze zoektocht begon op 2 december bij RTV Drenthe en deze hele week kunt u uw woord insturen. Heeft u een mooi Drents woord in gedachten? Stuur het op:

Per mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

of telefonisch op 0593-371010

Een deskundige jury van het Huus van de Taol buigt zich over de inzendingen, waarna het Mooiste Drentse Woord op 20 december bekend wordt gemaakt op Radio Drenthe.

 

 

De dikste pries van oeze Huusvriendenactie is wonnen deur .... de femilie W. Degeling oet Meppel. Van harte fieliciteerd!

Oet alle Huusvrienden (old en nei) is de femilie Degeling trokken. Ze bint een halfjaor leden Huusvriend worden. Op 28 oktober kregen ze oet handen van parkmanager Inge van der Greft en oeze directeur Renate Snoeijing de cheque veur een midweek of lang weekend in een zespersoonshoesie. Nou ja hoesie, zeg maor hoes. 

Wij zegt: dankjewel Landal veur het beschikbaor stellen van dizze pries veur oeze Huusvriendenactie. En dankjewel alle Huusvrienden (nei en old) veur de steun veur het Huus van de Taol!

Pagina 1 van 96