Meer promotie - Huus van de Taol

De Rederiekerskamer Börger wön mit Vrömde Vogel de spannende finale van het Ienakterfestival op 25 meert in Schouwburg Ogterop in Möppelt. Direct evolgd deur Crescendo uut Gieterveen die De grune boer speulde. ADO Nörg (Een bloedstollend slot) en Rederiekerskamer UDI uut Runerwold (Kwekerij De Duiventil) namen de overige twee priezen in ontvangst. De jury bestund uut Marga Kool, Roelof Pieters en Just Vink. Over twee jaor is der weer een ienakterfestival.

De jubileumtour Niet veur Mietjes van Mooi Wark giet op 25 meert in de Bonte Wever in Assen van start. De Drentse boerenrockband bestiet 25 jaor. Zij reist het hiele laand deur, aj wilt weten waor ze speelt mooi even op heur website kieken. Naost Mooi Wark treedt op 25 meert ok Frans Bauer, dj Danny Blom en de band De Wethouders op.

Het blad Zinnig bestiet  vanof 01-01-2017

ISSN 2542-6303

Zinnig is een uutgave van het Huus van de Taol / Het Drentse Boek en is veur iederien die wat met Drenthe, Drenten en de streektaal hef.


Het blad verschient 6x per jaor en hef de volgende rubrieken:

 

-Interviews mit bekende en minder bekende Drenten

-Krummels ( Vraogbaak, Info Huus van de Taol en Activiteiten)

-Column Jenny Anna Linde (In Verenigde Staten woonachtige Drent)

-Heavy mit Taol (Abel Darwinkel)

-TaolToezel (Strip van Natascha Stenvert)

-Neie boeken

-Column Tieme Woldman

-Katern Schrieverij (Drentse proza en poëzie)

-Janny en Lucie (recensie boek)

-Recept (Elk nummer een recept van een restaurant in Drenthe)

-Column Hans Katerberg

-Van wel bin ie der iene?

-Wesley en Wander (Strip van Ben Huisjes)

-Puzzels

 

Redactie:

Erwin Kikkers

Annemiek Meijer

Leny Hamminga

Baukje Bloemert

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Erwin Kikkers (eindredactie)
Annemiek Meijer
Leny Hamminga
Baukje Bloemert

Wi'j publiceren in Zinnig? Schrief een mail naor Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De liedern en gezangen staot as PDF-bestanden op de website.

Aj ze downlaodt blieft het PDF-bestanden.  Daor kuj niks meer an veraandern.

Aj der toch wat uutknippen wilt, dan moej als volgt te wark gaon.

Open het lied daj bewarken wilt of kies de psalm uut.

Klik rechts op het icoontje uploaden (een papier mit een pijltie derin)

Er komt dan een veerkaantie in beeld waorbij aj kiezen kunt tussen Openen en Opslaon.

-Kies veur Openen

Dan ziej op het beeld bovenan de woorden  Bestand-Bewerken-Beeld-Venster-Help staon.

Kies veur Bewerken

Kies veur Momentopname maken

Selecteer het stuk daj hebben wilt (het programma kopieert het vanzelf)

Open Word of ander bestand en plak. (rechter muisknop-plakken)

Ie kunt trouwens gien wiezigings in de tekst anbrengen. Het blef een PDF bestand.

Aj dat wel wilt, stuur dan even een mailtie naor Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , dan sture wij het Word bestand an je op.

Het thema van de 11e editie van literatuur- en muziekfestival Zomerzinnen is Het hoogste woord. Het festival wordt dit jaor eholden op zaoterdag 17 en zundag 18 juni in Amen. Gasten onder andere: Bert Wagendorp, Auke Hulst, Marcel Möring, Dichter des Vaderlands Ester Naomi Perquin en Jan van Mersbergen. Ok treedt o.a. Ernst Jansz, Aafke Romijn, Jan Rot en Leoni Jansen op. En vanzelf bint der ok Drentse schrievers van de partij! Veur meer informatie kuj kieken op www.zomerzinnen.nl

Het boek Koloniekak van Mariët Meester is 8500 keer verkocht! De viefde druk is zojuust binnenbracht in het Huus van de Taol. Het boek dat in 2012 uutkwam is slim populair. Dat komp deur de boeiende wieze waorop de schriefster het leven in het gevangenisdorp beschref. Momenteel wordt mit groot succes het toneelstuk Koloniekak (Script en regie: Jos Spijkers, productie Stichting ‘t Zwerk) opvoerd bij Coco Maria, in het olde koetshuis van de vroggere strafkolonie en rijkswarkinrichting Veenhuzen. Ie kunt daorveur kaorten bestellen. HEt boek is verkriegbaar in de Nederlandse boekhandels kopen of in de webwinkel van Het Drentse Boek.

Het actiecomité Drents op Stee hef in de nacht van 21 op 22 meert plaatsnamenborden veraanderd in het Drents. Zij deden dit veurgaonde jaoren al in Grol (Grolloo), Örvelt (Orvelte), Dwingel (Dwingeloo), Slien (Sleen), De Wiek (De Wijk), Langel (Langelo), De Smilde (Smilde), Börk (Westerbork), Exel (Exloo) en Bunen (Buinen). Dit jaor bin Zweel (Zweeloo), Ieghaor (Ekehaar), Rowol (Roderwolde) en Wiester (Wijster) an de beurte. Het comité is groot veurstander van het gebruuk van Drents in de openbare ruumte en men wil graag dat de Drentse plaatsname bij de borden op-eplaatst wordt. De leden van de actiegroep wilt anoniem blieven.


 

Vanof 16 meert kuj in het Huus van de Taol genieten van de schilderijen van kuunstschilder Wim Blom uut 't Ogeveine. De warken bestaot veurnamelijk uut eulievarfschilderijen op linnen of soms op paneel. Locht, kleur, compositie en handschrift bint hiel belangriek in zien wark. Kom gerust ies kieken tijdens kantooruren in het Huus van de Taol. Veur meer informatie over de schilder kiek op de website www.drentsekunstenaars.nl

Het Huus van de Taol hef tiedens de viering van het 10-jarig bestaon het Drents-Gronings telwoordenboek 10 prissenteerd. Een boek over allent maar Drentse en Grunninger telwoorden? Een boekie dat de riekdom van de Drentse en de Grunninger taal toont mit allent maar telwoorden? Kan dat? Jazeker! De samenstellers Abel Darwinkel van het Drentse Huus van de Taol en Ingeborg Nienhuis van het Bureau Groninger Taal en Cultuur laot zien dat telwoorden belangriek en biezunder genog bint um een boek over te schrieven. Het boek is te koop in de Drentse boekhandels, bij het Huus van de Taol en via de online boekenwinkel www.drentheboeken.com

In 2001 stopte Dick Blancke mit zien wark as prissentator bij Radio Drenthe en vertrök mit zien man Ron Vos naor Zuud-Frankriek. Veul mensen versleten heur veur twie ezels .... Want wie verruilt nou een vaste baan en een mooi huus veur een ongewisse toekomst in Frankriek? Maar volhardend as ezels probeerden ze zich an te passen en gung ze an de slag mit het verbouwen van een huus veur de verhuur veur vakantiegangers. Dick schreef zien ervarings op en zo onstund dit boek met een Drentse kiek op het Fraanse leven. En dat döt hij in het Drents, want dat is de taal die het dichtst bij hum stiet as hij an het schrieven is. Op vrijdag wordt het boek prissenteerd en is dan verkriegbaar in de mieste Drentse boekhandels en via de webwinkel van Het Drentse Boek.

Pagina 1 van 71