Wied vort / Blijspel

Titel: Wied vort

Bliespel in drie bedrieven

Auteur: Anne Doornbos

Jaar van uitgifte: 2015

Bezetting: 5 dames en 4 heren

 

 

Personages:

Jan Hilbers                   boer

Annie Hilbers                Jan zien vrouw

Tammo Bazuin              hulpboer

Jantje Hilbers               old-boerin, moeder van Jan

Thijs Leegstra               gast

Lotte van Meel               gast

Marije Bult                   gast

Gijs Onderwater            neie buurman

Anne de Vries                politieagente

Inhold:

Jan en Annie Hilbers hebt op de boerderij het roer omgooid. Ze hebt het mieste vee de deure uutdaon en Jan is een zorgboerderij begund. Annie hef een diel van de deel en het stookhok in gebruuk kregen as bed en breakfast. Binnenkört kreg ze onankondigd bezuuk van de ANWB veur een keuring veur de gids van B en B’s in Nederland.
Dan arriveren Thijs Leegstra en Lotte van Meel, die bij de plietsie warken. Ze doen zich veur as echtpaar en as vogelliefhebbers, maor in warkelijkheid holden ze de neie buurman in de gaten, die verdacht wordt van een grote wietkwekerij in de varkensstallen. Annie dèenkt natuurlijk dat zij de inspectie veur de ANWB doen kommen.
Even later komp Marije Bult, die wel bij de ANWB warkt, as zogenaamde gast veur de controle. Nou is zij toevallig de echtgenote van Thijs Leegstra, die thuus natuurlijk niet zeggen kun wat e dizze dagen doen gung.
Daortussen deur scharrelt dan nog de hardheurende oma Jantje Hilbers, die nog al ies niet goed verstiet wat der zegd wordt, de hulpboer Tammo, ok niet de allerslimste en Gijs Onderwater, buurman met een grote veurliefde veur ienzaome vrouwlu.
Het eerste bedrief speult op maondagmörgen, het tweide op maondagmiddag en het daarde op dinsdagmörgen. Het is half oktober.

Over de speulers:
Jan Hilbers is een boer van middelbaore leeftied. Rustige man, warkkleding.
Annie Hilbers is de vrouw van Jan. Bezig type, wat in de stress deur de ankommende inspectie.
Tammo Bazuin is een wat slungelige man. Niet aaltied even slim, hij hef de gewoonte de dingen nogal letterlijk op te vatten. Döt gien vlieg kwaod, is goldeerlijk en deur dat leste giet der nog wel ies wat mis.
Jantje Hilbers, de moeder van Jan, die op het arf in een anleunwoning woont. Olde vrouw, niet al te vlot ter bien, en slim hardheurend, hielemaol as ze het geheurapparaot niet in hef of döt asof.
Thijs Leegstra, jonge man, warkt bij de plietsie, getrouwd met Marije Bult.
Lotte van Meel, jonge plietsievrouw, zet alles op het laoten slagen van heur eerste undercoveropdracht.
Marije Bult, jonge vrouw, trouwd met Thijs Leegstra, inspecteur bij de ANWB. Lat niet over zich hen lopen.
Gijs Onderwater, type snelle jongen uut het Westen, veul gel in het haor, blufgozer, met grote belangstelling voor ienzame vrouwlu.
Anne de Vries, plietsievrouw, slim körte rol an het èend van het stuk.
Het decor is een woonkeuken van een boerderij. Links een deur naor de hal (uut de hal kunt ok de slaopkamers bereikt worden), rechts ien die naor de warkkamer en de keuken giet, midden achter openstaonde dubbele deuren die uutzicht geven op de tuun. Rechts tegen de achterwand een soort “balie”, een taofel waorop folders staon met een kleed derom hen tot op de grond, en waorop een koffiezetapparaat stiet etc.

Opmarkings:
Vlot geschreven stuk met aantal ingrediënten van deze tijd. De zorgboerderij en de geheime wietteelt op veraf gelegen boerderijen zijn de hoofdmoot.
Rollen zijn mooi verdeeld, wel jammer dat Oma Hilbers, traditioneel, hardhorend is. Publiek vindt dit over het algemeen leuk, maar het is een veelvuldig gebruikte grap/handicap in het amateur toneel. Want deze Oma is best bijdehand wat meer benadrukt had kunnen worden bij haar rolinvulling.
De overige rollen zijn duidelijk, maar zorg er bij de gehandicapte Tammo voor dat deze liefdevol onnozel gespeeld wordt. (niet gaan overdrijven).
Het stuk biedt volop mogelijkheden om tot vlot, verrassend, vergroot spel te komen. Zorg voor actie / tempo !
Er zit veel humor in m.n. begrip brommers kieken komt zowel letterlijk als figuurlijk aan bod.
De rol van Anna aan het eind is een mooie vondst, maar voor de speelster enigszins ondankbaar.

Het stuk is mooi compact geschreven, het rode potlood hoeft er niet door heen en de lengte is in orde.
Wel zouden er meer handelingen in geschreven mogen worden, nu moet een regisseur daar zijn creativiteit op los laten.
Wied Vort heeft een mooi eigentijds gegeven in de oude traditie van amateurtoneel in drie bedrijven. Een aanrader voor vele verenigingen die er hun eigen, lokale draai aan kunnen geven.

Juni 2015

Rob van der Ree/Henk Schrotenboer