Dieper Deur Drenthe
Heb je de smaak te pakken en zoek je een vervolg op de Drenthecursus? Dan is Dieper deur Drenthe een goede keus.
Bij genoeg aanmeldingen start er op 11 november 2024 weer een Dieper deur Drenthecursus in MFC de Noorderbreedte in Klazienaveen. Aanmelden is verplicht en kan door het formulier onderaan deze pagina in te vullen.
Inhoud
1 – Drents, een schat an taol
Wat is een streektaal, hoe worden streektalen ingedeeld? Je leert over de ontstaansgeschiedenis van het Nedersaksisch en hoe de taal an de huidige Europese erkenning komt. Je duikt in de eerste Drentse ‘schrieverij’ en debatteert over de zin of onzin van een streektaalspelling.
2- Schrieverij
Wie was de schrijver van het eerste Drents op schrift? En waar konden schrijvers Drentstalig werk publiceren? Je loopt door de geschiedenis van de ‘schrieverij’ en komt uit bij de schrijvers van nu. Werk van Grietje Clewitz en Johanna Bergmans-Beins is onderdeel van deze les.
3- Meziek
Een relatief jong verschijnsel in de streektaalmuziek. In deze les hoor je waar dat door komt en ga je de diepte in met het Bonte Bitse Cabaret, de luisterliedties van Duo Karst en de opkomst van podia veur Drentstalige artiesten.
4- De provincie
Hoe ziet de buitenwereld onze provincie, hoe is het landschap opgebouwd? Werk van Hans Heyting en Peter van der Velde passeert de revue, net als muziek van Martijje.
5- Geschiedenis
‘Aj niet weer waor aj vortkomt, weej niet waoraj opan kunt.’ Het ontstaan van onze provincie, de slag bij Ane, het klooster en de havezaten worden behandeld. De taal van Schoonebeek en die van Grafschaft Bentheim worden vergeleken. Waarin lijken ze op elkaar?
6- Dé Drent
Het mag geen verrassing heten dat dé Drent niet bestaat. Maar wie wonen er in Drenthe en hoe zijn ze hier terecht gekomen? Hoe trots is men op Drenthe? De dynamiek in bewoning heeft invloed op het Drents, hoe zit dat precies? Werk van wat jongere Drentse schrijvers als Chris Canter lees je in dizze les.
Praktische zaken
Kosten: € 55,- (incl. cursusboek, excl. zaalhuur, koffie/thee)
Locatie: op anvraag/in overleg
Aantal lessen: 6
Tijden: in overleg, meestal ‘s avonds van 19.30 tot 21.30 uur