Agenda

Er is altijd wel iets te beleven met de Drentse taal

Filter op:

Filter de activiteiten op categorie of datum

Categorie
Datum

22sep

Categorie: Taol

Locatie: Franeker

Gemeentekantoor Waadhoeke
Harlingerweg 18
8801 PA

Route

Streektaalconferentie 2023

Op 22 september 2023 organiseert de Stichting Nederlandse Dialecten (SND) in samenwerking met de Nederlandse Taalunie, provincie Fryslân en gemeente Waadhoeke haar jaarlijkse streektaalconferentie. De conferentie vindt plaats op het gemeentekantoor van Waadhoeke in Franeker en heeft als thema: ‘Streektaal in zicht: Zichtbaarheid van streektalen in de openbare ruimte’.

Tijdens de conferentie – die eens per jaar, afwisselend in Nederland en Vlaanderen, gehouden wordt – laat een keur aan sprekers hun licht schijnen over de zichtbaarheid van streek- en minderheidstalen en dialecten. Een van de sprekers op 22 september is Renate Snoeijing, directeur van het Huus van de Taol. Zij zal de nadruk leggen op streektaal in het openbaar.

30sep

Categorie: Op de plaanken

Locatie: Ruinerwold

Museumboerderij de Karstenhoeve
Dokter Larijweg 21
7961 NL

Route

Streektaolaovend Karstenhoeve

Op zaterdag 30 september is er een streektaalavond in De Karstenhoeve. Verhalen zijn er van Anne Doornbos. Anne won de streektaalprijs van het Dagblad van het Noorden in 2018 met zijn Drentstalige thriller “de Paddenvanger”. Het duo Martin Korthuis en Eddo Pol brengen hun liedjes ten gehore in het prachtige Gronings. En dichteres Ria Westerhuis! De deel is open vanaf 19.30 uur, aanvang om 20.00 uur.

Kaarten: info@karstenhoeve.nl of tel 0522-481447

01okt

Categorie: Op de plaanken

Locatie: Peize

Kerk van Peize
Kerkstraat 2
9321 HB

Route

Drentstaolige karkdienst in Paais

Op zondag 1 oktober kan je in de oecumenische kerk van Peize luisteren naar de Drentstalige kerkdienst o.l.v. dominee (met emeritaat) Hans Katerberg.

Tijd: 10.00 uur

08okt

Categorie: Op de plaanken

Locatie: Gieterveen

't Kleine Kerkje
Broek 2
9511 PT

Route

Herinnerns an Gaiterveen

Stichting ‘t Kleine Kerkje op Gieterveen bestaat al 15 jaar as vestzaktheater en dat vieren ze op 8 oktober!

Bij het programma ‘Herinnerns an Gaiterveen’ horen optredens van verschillende mensen. Annie Martens & Jan Harbers vertellen herinneringen en worden daarbij aangevuld door teksten van Willem Haandrikman, toneel uit de koker van Marianne Braam en de terugblik van Harm Jan Wigchering op ’15 jaar Kleine Kerkje als vestzaktheater’. Het muzikale trio Jeroen Gigengack, Jan van Neck en Marian Kramers zorgt voor muzikale afwisseling in het programma.

Er is een middagprogramma (14:00-17:00) en een avendprogramma (19:00-22:00). Entree is gratis, maar reserveren is verplicht.

08okt

Categorie: Op de plaanken

Locatie: Noord-Sleen

Restaurant-Zalencentrum Wielens
Dorpsstraat 19
7846 AS

Route

Taal an Taofel

Op zondag 8 oktober is de eerste editie van het nieuwe seizoen Taal an Taofel in Noord-Sleen. Een combinatie van literatuur, zang, muziek en lekker eten. Het programma bestaat altijd uit optredens van streektalige schrijvers en zangers. Deze zondag treden Yvonne Bijl en Jenny Anna Linde op en verzorgt Bert Hadders de muziek.

Tijd: 11-14 uur
Entree: €20 (inclusief koffie/thee en warme maaltijd)
Reserveren kan via Reina Zwiers: 0627518101 of reina.zwiers@planet.nl