Ingeborg Nienhuis uit Vierhuizen wint Nedersaksische schrijfwedstrijd De gele taofel

Elke twee jaar wordt er door het Huus van de Taol een schrijfwedstrijd georganiseerd. In het verleden was dat een Drentse aangelegenheid, maar sinds twee jaar is het een Nedersaksische schrijfwedstrijd. Zaterdag 2 april was er een feestelijke prijsuitreiking in het gemeentehuis van Beilen. De eerste prijs ging naar Ingeborg Nienhuis uit Vierhuizen (provincie Groningen). Zij kreeg 250 euro aan dinerbonnen, een boekenpakket en geen beker, maar een geel tafeltje.

De schrijfwedstrijd van 2021-2022 had als thema ‘De gele taofel’. Schrijvers mochten zelf weten of ze een tafel de hoofdrol gaven, lieten figureren of iets er tussenin. Dat het thema tot de verbeelding sprak was duidelijk; er werden bijna zestig verhalen ingestuurd en de inzendingen kwamen uit het hele Nedersaksische taalgebied.

In de eerste ronde zijn de geanonimiseerde verhalen gelezen door de manuscriptencommissie van het Huus van de Taol. Twintig verhalen mochten door naar de tweede ronde. Een vijfkoppige jury heeft zich over deze verhalen gebogen. De juryleden waren vertegenwoordigers van alle grote Nedersaksische organisaties. Het was al snel duidelijk dat in de categorie volwassenen twee prijzen niet voldeden, daarmee zouden schrijvers tekort gedaan worden. Daarom zijn er tevens drie eervolle vermeldingen uitgereikt.

Eerste prijs: Ingeborg Nienhuis (Groningen), 

Tweede prijs: Are Meijer (Groningen), 

Jeugdprijs: Céleste Tukker, 12 jaar (Drenthe). 

Eervolle vermeldingen: Martin ter Denge (Overijssel)(staat niet op de foto), Reinder Willem Hiemstra (Groningen) en Ina Fischer (Overijssel).