Het Huus van de Taol heeft in samenwerking met RTV Drenthe een derde seizoen gemaakt van de Drentstalige podcast Praot Drents Met Mij. In deze podcast praat directeur van het Huus van de Taol Renate Snoeijing met bekende en minder bekende Drenten over de rol die de Drentse taal in hun leven speelt. In deze aflevering is zanger en liedjesschrijver Alides Hidding te gast.

Muzikaal gezin
Alides en zijn zus hebben allebei meegedaan aan de Drentse accordeonkampioenschappen en ook allebei gewonnen. Alides mocht ook nog meedoen aan de Nederlandse kampioenschappen en daar is hij vierdes geworden. ‘Wal knap veur iene uut Drenthe van twaalf jaor’.  Zondagsmiddags zat zijn pa altijd accordeon te spelen en stond moeder te zingen. En zelf stond Hidding op zijn vierde al voor de spiegel met een schoenendoos die hij tot gitaar gemaakt had met een stuk of wat elastiekjes erover.

Zowat verdronken
‘In Odoornerveen bin ik bijna verdrunken. Ik was an het speulen en zag een lampie drieven tussen de wal en het schip en ik wil hum pakken en vlieg zo under het schip. ‘ Gelukkig kon de schipper hem nog net grijpen.

Middelbare school in Emmen
‘Een goeie leerling was ik niet, want ik bin van drie schoelen oftrapt’. En dat was omdat hij de gedachten der nooit bijhouden kon. En in die tijd stotterde Alides ook nog verschrikkelijk. Maar als hij ging zingen, dan was het weg.

Times Bandits
Hidding schreef zelf liedjes en vanaf het eerste moment ging het heel goed. ‘De ien nao de aandere klapte deruut’. ‘Mèensen dachten daw een Engelse band waren. Ik wor zölfs nou op straot nog wal ies anspreuken in het Engels. ‘

Australië
‘Het mooiste da’k ooit beleefd heb’. De band ging op tournee door Australië en dat was toch wel het hoogtepunt van zijn carrière.

Liedjes schrijven
Hidding heeft niet alleen voor de Time Bandits geschreven, maar ook voor bijvoorbeeld Jennifer Rush, the Nylons, Dana Winner, Helmut Lotti en Piet Veerman.

Beste zangers
Hij heeft de smaak van ’t zingen ook weer goed te pakken sinds zijn deelname aan ‘Beste Zangers’ en spelen vindt hij het mooiste wat er is, dus nou is er ook weer een nieuwe single ‘Diamonds in the sand’.

Podcast lustern