Het Huus van de Taol heeft in samenwerking met RTV Drenthe een vierde seizoen gemaakt van de Drentstalige podcast Praot Drents Met Mij. In deze podcast praat directeur van het Huus van de Taol Renate Snoeijing met bekende en minder bekende Drenten over de rol die de Drentse taol in hun leven speelt.

Grunneger of Drent
Recreatief ondernemer Dries Steenbergen uit Annen werd geboren in de gemeente Slochteren. Daar hadden zijn ouder een huisje, omdat het daar goedkoper was. Maar zijn vader en moeder komen allebei uit Drenthe. Steenbergen voelt zich dan ook een echte Drent.

Buten speulen
‘In de zummer zaten wij altied in de sloten. Waren we an ’t kikkers vangen. Of we waren stiekem wat vuurtjes an ’t maoken.’ Ook hadden ze in die tijd een grote deel met een grote zolder. Daar was voor Steenbergen en zijn vriendjes ook altied iets te beleven.

Hotellerie of toerisme
Steenbergen heeft niet alleen de middelbare hotelschool gedaan, maar ook nog toerisme gestudeerd. Voor hem was dat ideaal, omdat hij zo het beste van beide werelden kon combineren in het bedrijf van zijn ouders. Na zijn opleidingen heeft hij eerst nog een jaar of zes rondgezworven en van alles en nog wat gedaan, voordat het tijd werd om in het bedrijf te stappen.

Generatiekloof
Steenbergen nam uiteindelijk het bedrijf over van zijn ouders, maar van een generatiekloof is geen sprake geweest. ‘Tuurlijk is der wel ies discussie west in de jaoren, maor ik dèenk dat mien pa en moe daor altied hiel open instaon hebt.’

Het noorden
Steenbergen voelt zich thuis in het noorden. ‘Dit is mien umgeving. Ik bin echt wal een wereldburger, mag graog ok andere stukken van de wereld zien. Maor ik dèenk dat wij hier in een prachtig mooie umgeving wonen.’

Onderwijs

Steenbergen is tegenwoordig ook betrokken bij het onderwijs. Hij vindt het heel belangrijk om daar in mee te denken en te luisteren. Hij doet dat om vanuit het werkveld mee te kijken hoe de jeugd gestimuleerd worden kan om in de horeca of de recreatie te gaan werken.

Deze aflevering is vanaf nu te vinden op Spotify, iTunes en alle andere streamingdiensten. Ook kun je de podcast beluisteren op de website van RTV Drenthe.