Het Huus van de Taol heeft in samenwerking met RTV Drenthe een vierde seizoen gemaakt van de Drentstalige podcast Praot Drents Met Mij. In deze podcast praat directeur van het Huus van de Taol Renate Snoeijing met bekende en minder bekende Drenten over de rol die de Drentse taol in hun leven speelt.

‘Wij hebt niet dezölfde parka en ok gien maandtie an de fietse, aans krie’k dat Youp-van-t-Hek-gevuul.’ Ondernemer Henri Offerein ontdekt Nederland van een andere kaant sinds hij een elektrische fiets heeft en er met zijn vrouw zo nu en dan op uit trekt.

Ruzig en drok
‘Mien oma nuumde mij altied ruzig en drok.’ Toen Offerein opgroeide werd er nog niet over ADHD gesproken, maar hij moest wel elke avond een aantal rondjes rond het blok lopen om wat rustiger te worden. ‘Ik har al wel griezelig veul energie en dat mu’k zeggen, dat zit er nog wel wat in.’

Drents praoten
Zijn ouders gaven de kinderen vooral Nederlands mee. Maar toen hij zelf op de markt ging werken, begon hij met Drents praoten.

Ondernemen
‘Langzamerhand in die jaoren bin ik gewoon elke keer stiekem wat dingen derbij gaon doen.’ Uiteindelijk kreeg hij in 1996 zijn eigen supermarkt in Zuidwolde.  ‘Man, ik verdiende een geld jonge! Dat ha’k ja nog nooit ehad. Dat kan ja niet.’ Dat geld investeert hij in een grote verbouwing van de winkel.

Horeca
‘’Het is wel een aandere tak van sport. Mar ’t is allebei voeding.’ Offerein is op een bepaald moment ook de horeca in gerold. Puur omdat hij vond dat er een aantal dingen misten in Hoogeveen, zoals een ijssalon en een schnitzelrestaurant. Die heeft hij inmiddels niet meer, maar nou heeft hij een groot project as Paviljoen Nijstad naast zijn supermarkten.

Klusbus
Offerein heeft tegenwoordig zijn eigen klusbus. En bij de bouw van het paviljoen was hij zelf druk in de weer als bouwvakker. ‘Vin ‘k zo mooi! Gien gezeur an de kop, gewoon lekker en dan de tillefoon uut.’