door Annemiek Meijer

Rolverdeling Drentstalig theaterspektakel De Vlinderprinses bekend

‘Het was een enorme puzzel’ staat te lezen in een brief die de deelnemers van theaterspektakel De Vlinderprinses eind september hebben gekregen. Naar verluid zijn schrijver en regisseur Harm Dijkstra en arrangeur en dirigent Jan Kruimink na alle auditiedagen twee dagen zoet geweest met het leggen van die puzzel. Maar dan is het ook klaar. Nou ja… haast alle rollen zijn verdeeld, een enkele worden later nog ingevuld.

De overgrote meerderheid van de 150 deelnemers weet nou zo’n beetje wat hem of haar te doen staat. Het koor vormt, samen met muziekvereniging Excelsior, de ruggegraat van het stuk. Dus iedereen gaat zingen, net als dat bij De Toorn van Thunaer gebeurde. Ook zijn er weer solozangers en kleinere ensembles. Een deel daarvan is ook al bekend.

De eerste versie van het script is nu te lezen voor de deelnemers. En natuurlijk blijft dat geheim voor iedereen die niet meedoet. Dat De Vlinderprinses een Zweeler verhaal is, was al terug te zien in de aanmeldingen: er zijn meer deelnemers uit Zweeloo en omgeving dan bij De Toorn van Thunaer, maar daarnaast doen er ook spelers en zangers uit bijvoorbeeld Westerbork, Odoorn, Beilen, Rolde en Nieuw-Amsterdam mee.

Ervaren acteurs
Een klein tipje van de sluier? Josh Hassing, in het dagelijks leven kapper in Odoorn, heeft een van de prominente rollen te pakken. Hassing is een ervaren acteur en toneelschrijver, die jarenlang de Musicalgroep Odoorn heeft geleid. Hij maakte met die groep succesvolle voorstellingen zoals Een Ander Achterhuis en De Opgejaagden. Hassing had ook rollen in onder meer So Many Roads, het theaterstuk over Harry Muskee en Het ontzet van Coevorden.

Sem Donkers (16) uit Coevorden was ook te zien in So Many Roads en hij doet nu ook mee aan De Vlinderprinses. Verder is er een belangrijke rol voor de jonge musicalactrice Jozefien de Lange uit Meppen. De 23-jarige professionele actrice was dit jaar te zien in het theaterspektakel De vergeten Twentse Lente en vorig jaar in de musical Amerika Amerika.

‘Bekende gezichten’
Verder zijn er spelers die ook met De Toorn van Thunaer hebben meegedaan, zoals Jeroen Rienties uit Dalen, Robert Braam uit Oosterhesselen en Diddy ter Heide uit Sleen. Wat voor rollen er allemaal zijn? Daarover later ongetwijfeld meer… Begin 2024 starten de repetities.