Drentse literatuur op Kopperprent Meppeler Courant 14-01-2015

Drentse literatuur op Kopperprent Meppeler Courant 14-01-2015

De Wolden
OPMERKELIJK Boekstempels worden gebruikt om boekbanden te verfraaien. Met deze stempels worden figuren, symbolen of letters aangebracht. Het Boekbindcentrum maakt deze stempels zelf.

ACHTERGROND Traditie in Hummelhoeve fier overeind
Drentse literatuur op Kopperprent

ECHTEN — Op de vijftiende Kopperprent, die maandagmiddag in Boekbindcentrum de Hummelhoeve in Echten werd gepresenteerd, staat een gedicht van de hand van Henk Nijkeuter. De Drents literatuurhistoricus schreef het in het kader van het thema, ‘dwalen door de Drentse literatuur’. Het eerste exemplaar ging naar de schout van de gemeente De Wolden, burgemeester Roger de Groot.

et was drukker dan andere jaren de Hummelhoeve, waar Matje ummel alle gasten hartelijk welom heette. Het is ook ieder jaar en soort reünie, waar mensen elaar weer treffen en wat te vertelen hebben. Samen met een mooie oep vrijwilligers houdt Matje het levenswerk van wijlen haar man Bert al jaren in ere. Bert Hummel overleed plotseling in 2006, Matje had haar man beloofd het centrum draaiende te houden.
Uit volle borst werd het Drent-se volkslied gezongen, als opmaat naar een nieuwe manier van presentatie van de Kopperpent. Vorig jaar maakte Roger de Groot de prent machinaal af, door met een preeg reliëfin de prent aan te brengen. Nu hoefde de schout, zoals de burgemeester vroeger heette, slechts zijn handtekening onder een tekst op een stuk perkament te zetten. Uiteraard met een speciale kroontjespen, die eerst in inkt gedoopt diende te worden.
Vrijwilliger Jan Kat, één van de vijf mensen die het Boekbindcentrum overeind houdt, legde uit dat Koppermaandag in de Middeleeuwen uitbundig werd gevierd. Hij vertelde nog even wat ze daar in Echten allemaal doen, waaronder cursussen. ‘Gelukkig zijn er nog steeds mensen die het oude ambacht willen leren. Er zijn zelfs jongeren die een cursus komen volgen; aldus Kat. Later, nadat de burgemeester had gesproken, zou Kat uit handen van Matje Hummel nog een mooie map krijgen met daarin alle vijftien Kopperprenten die in Echten zijn geproduceerd. ‘Als jij niet op 8 januari 2001 naar de radio had geluisterd, was je hier nooit geweest. Sinds die tijd ben je nooit meer weggegaan,’ sprak Hummel hem dankbaar toe. Jan Kat is leermeester boekbinden en maker van perkament.
Roger de Groot mocht alweer zjn derde prent in ontvangst nemen. Hij kon er niet omheen om even een uitstapje naar Meppel te maken. Daar werd ‘s ochtends in het brukkerijmuseum een Kopperprent gepresenteerd met als thema de persvrijheid. ‘Dat hadden ze al bedacht vóór de aanslag van vorige week in Parijs. Het past goed om dat hier te noemen,’ verwees hij naar de boekdrukkunst, waarmee het vrije woord verspreid wordt. De Groot merkte ook op dat het thema van deze Kopperprent goed past met waar de stichting RECO in De Wolden mee bezig is. ‘Ze zijn druk om alle schrijvers van De Wolden bijeen te krijgen op internet, op de digitale kamer van De Wolden.’ Henk Nijkeuter hoorde het allemaal tevreden aan en zag dat veel mensen een mooie Kopperprent kochten. Daar gaf hij tekst en uitleg bij zijn werk en met de muziek van volksmuziekgroep De Tierelier uit Hoogeveen, werd de middag in alle gemoedelijkheid voortgezet-