Agenda

Der is altied wal wat te beleven met de Drentse taol

Filter op:

Filter de activiteiten op categorie of daotum

Categorie
Datum

09dec

Locatie: Amen

De Amer
Amen 20
9446 PC

Route

De Literaire Hemel

Dizze keer in De Literaire Hemel: Annet Schaap, Jante Wortel en Gerben Wynia over C.O. Jellema. Op www.literairehemel.nl stiet te lezen:

Annet Schaap is gelauwerd tekenaar en schrijver. Deze winter zendt de VPRO een televisieserie uit gebaseerd op ‘Lampje’. Volwassenen hebben deze klassieker voor het tweede jaar op rij gekozen tot populairste kinderboek aller tijden.

Jante Wortel uit Assen werd in 2017 als supertalent gecontracteerd door Das Mag Uitgevers. Deze zomer is ‘Weerlicht’ verschenen. Een moedig en knap debuut aldus de lovende recensies.

Literair erfgenaam Gerben Wynia schreef de biografie van C.O. Jellema ‘Aan Rozen Denk Ik In De Winter’. De Groningse dichter kende een moeizame weg naar erkenning van zijn werk en worstelde met zijn homoseksualiteit.


Anvang: 20.15 uur. Kaorten op https://literairehemel.slaid.nl/product/ticket-14-oktober-2022/

 

 

10dec

Locatie: Emmen

Facet
Noorderplein 101
7811 MG

Route

Aagje Blink en Joep van Ruiten in gesprek

Facet Emmen centrum hef op zaoterdag 10 december een gesprek tussen twei buren oet Emmen die in dezölfde tied een boek schreven; Aagje Blink en Joep van Ruiten. Zij schreef in het Drents een roman. Hij in het Nederlands een bundel beschouwingen, verhaolen en stukkies. Tiedens het schrieversgesprek vertelt ze over hun boeken Verleuren (Aagje Blink) en Woest & Ledig (Joep van Ruiten).

Aagje Blink har jaorenlang een paramedisch beroep binnen de neurologie en psychiatrie. Ze is fascineerd deur de warking van het brein. En dat hef ze metnummen toen ze Verleuren schrieven gung. Op 21 september is heur boek in het Huus van de Taol in Beilen prissenteerd.

Verleuren vertelt het verhaal van tiener Lisette die heur moe van d’ien op d’aandere dag kwietraakt. Is heur moe wat overkommen, of is zij oet vrije wil verdwenen?

Joep van Ruiten (1965) warkt as cultuurjournalist veur Dagblad van het Noorden. Hij warkt daor as recensent, interviewer, commentator, podcastmaoker en verslaggever. Ok is hij actief veur het boekenprogramma De Literaire Hemel in Amen. Op zien weblog Woest & Ledig schrif e over ofkomst en identiteit, leegte en vervulling, lezen en schrieven en verzaomeln en bewaren. Zien boek is verschenen bij Uitgeverij kleine Uil.

za 10 december 2022 : 13:30 – 15:30

 

Toegang is gratis

FACET EMMEN

Verleuren Aagje Blink Het Drentse Boek Huus van de Taol

11dec

Locatie: Assen

Boekhandel Van der Velde
Kruisstraat 30-34
9401 JL

Route

Blaauwe Dreum – Drentse middag

Op zundagmiddag 11 december kuj naor een Drentse middag bij boekhandel Van der Velde in Assen. In samenwarking met de Drentse Schrieverskring en Oetgeverij Koninklijke Van Gorcum brengt ze een ode an het Nationaal Park Drentsche Aa. Tiedens dizze Drentse middag zal de neie bundel Blaauwe Dreum Schrieverskronkels over de Drentsche Aa centraal staon. Marga Kool, Jan Veenstra, Mischa van Huijstee, Sacha Landkroon, Suze Sanders en Egbert Meijers treedt op.De middag wordt ofsleuten met een feestelijk Drents happie en drankie.
(Daotum 11 december/ Tiedstip: 14.00 uur tot 16.00 uur (inloop vanof 13.30 uur )/ Anmelden gewenst: an de balie van Van der Velde in Assen of via : assen@vanderveldeboeken.nl of via 0592-317519/ Entree: gratis.)
Op de FaceBookbladziede van van Gorcum is te lezen:
Blaauwe Dreum Schrieverskronkels over de Drentsche AA
In 2022 bestaat het Nationaal Park Drentsche Aa 20 jaar. In al die tijd is de kwaliteit van het gebied versterkt, is gebouwd aan de eigen identiteit en is het gegroeid in aantrekkingskracht. De diverse beekloopjes van de Drentsche Aa hebben al talloze kunstenaars geïnspireerd, en doen dat anno 2022 nog steeds. Zo vergelijkt Tonko Ufkes de Aa in zijn gedicht met een ‘blaauwe dreum’, een beeldspraak die leidde tot de titel van deze bundel. De leden van de Drentse Schrieverskring bezingen de schoonheid van de Aa op gevarieerde wijze.
In de bundel leest u bijdragen van: Egbert Meijers, die ook het idee aandroeg voor deze bundel, Tonko Ufkes, Marga Kool, Harm G. Sijnstra, Jan Harbers, John B. Vorenkamp, Jan Veenstra, Klaas Koops, Mischa van Huijstee, Willem Haandrikman, Nicolette Leenstra, Gerard Nijenhuis, Peter Veen, Ria Westerhuis, Sacha Landkroon, Suze Sanders en Paula Laning.
Tijdens de Drentse Middag zullen onderstaande schrievers aanwezig zijn:
Marga Kool
Jan Veenstra
Mischa van Huijstee
Sacha Landkroon
Suze Sanders
Egbert Meijers
Met dit boekje wil het Nationaal Park Drentsche Aa de kracht en kwaliteit van het gebied laten zien in woord en beeld. Vanuit het eigen fotoarchief zijn inmiddels talloze foto’s beschikbaar die de Aa laten zien in al haar facetten. Een boekje dat inspireert om zelf het prachtige gebied in te trekken en te ervaren.

08jan

Categorie: Schrieverij

Locatie: Roderwolde

Cafe Het Rode Hert
Hoofdstraat 32
9315 PB

Route

Peter van der Velde-Lezing in Rowol

Winter op de Paaizermao

Lezen en kuiern in en om Rowol / Roderwolde

Café Het Rode Hert aan de Hoofdstraat in Roderwolde stiet zundagmiddag 8 jannewari in het tieken van de Rowolmer schriever en dichter Peter van der Velde (1918-2004).

Om 14:00 uur begunt een program met veurdrachten en muziek. Als het weer een beetie metzit is er under leiding van Willem van der Velde een rondleiding deur het dörp en naor de fietsbrug over het Peizerdiep. Hier zal het gedicht ‘Winter op de Paaizermao’ veurdragen worden.

kaorten kuj hier bestellen.

12jan

Categorie: Op de plaanken

Mooi Wark in Ogterop

Mooi Wark in het theater? Ja heur! Zie speult dan liedties die as niet geschikt bint veur in de feesttent en liedties oet de tent in een theaterbewarking.