Drentse neger zingt over het eeuwige vroeger D.v.h.N. 30-01-2003

Drentse neger zingt over het eeuwige vroeger D.v.h.N. 30-01-2003

Drentse neger zingt over het eeuwige vroeger
Bluesband Kopstubbers maakt live-opnamen in Assen voor nieuwe cd

Beroemd is de band niet, maar de Drentse bluesband Kopstubbers heeft wel een vaste aanhang. Vanavond nemen ze, live met publiek, hun derde cd op in het Asser restaurant Ponderosa. We spraken met zangerltekstschrijver Erik Harteveld (47).

Uw eerste cd, Altied Pech (1998), was een bluesalbum, Zummerfeest (2000), wat meer ‘sophisticated’ met minder gitaren. Wat biedt deze plaat?
“We hebben er nu ook toeters bij, drie saxofoons en een trompet. We spelen wel funk en soul, maar eigenlijk wel alles in bluesschema’s. Het zal niet zo sophisticated zijn, want we nemen de cd live mét publiek op. De vorige cd’s zijn ook wel live opgenomen, dus het moet in een keer goed, maar zonder publiek. De jongens raken misschien wel in vervoering door het publiek. Het zal dus wat ruiger zijn.”
Dus uw platen worden niet overgeproduceerd?
“Ze worden wel afgemixt. Het moet lowbudget, maar als je het live opneemt, dan weet je dat het in het echt ook zo klinkt.”
Kopstubbers is nou niet de bekendste band. Wilt u niet een jonger publiek bereiken? “Tja, ik wilde ook wel met Idols meedoen, maar ik kom nog niet door de selectie van de pasfoto’s heen. En ik zing wel, maar ik kan het niet. Wij vergelijken ons niet met van die gladde bands. Dat interesseert ons niet. Als iemand het leuk vindt, is dat hartstikke mooi.
Wij gaan onze muziek niet veranderen. Dat is van de middeleeuwen om je werk aan te passen. Rembrandt deed dat wel, maar Van Gogh toch al niet meer.”
Wat wordt de titel van de cd?
“Not normal anymore, want we willen internationaal doorbreken; er staat ook een Engelstalig nummer op. We kunnen geen Engels, maar we willen het wel. Muskee had dat ook. Engels in de Drentse traditie, Drengels dus.”
En wat nu als u succes krijgt?
“Dan hebben we een probleem. Maar we willen eerst naar Engeland. Daarna naar Duitslalld, daarom gaan we ook een Duits nummer opnemen. Dat kan mooi, .want we hebben ook een Duitser in de band. Hans Lass, een supergoede bassist. Die zit sinds twee jaar in de band.”
De teksten gaan voornamelijk over vroeger. Heeft u geen behoefte om over nieuwere dingen te schrijven?
En een nieuwer verleden? Van toen u vijfentwintig was, in plaats van vijfien?
“Slimmerik! Onze teksten gaan niet over vroeger zoals het werkelijk was, maar over het eeuwige vroeger. Vroeger zoals het voor iedereen was, al zag het er niet hetzelfde uit. Maar we hebben het ook wel over het heden.”
Over vroeger, hoe lang bent u al bezig?
“Kopstubbers bestaat zeven jaar, maar mijn tweelingbroer Alex en ik spelen al sinds ons veertiende de blues. Voorheen speelden we wel de blues in het Engels. Maar als je geen neger bent, moet je niet zingen als een neger. Dus doen we het in het Drents.”
‘n Soort Drentse negers?
“Dat heb je mooi gezegd.”
Wat wil de band in de toekomst. Volgen er nog meer optredens?
Ik wil wel bij Barend en Van Dorp optreden. Maar voorlopig repeteren we meer dan dat we optreden. De jongens zijn nogal moeilijk bij elkaar te krijgen.”
En binnenkort?
“Nou, eerst deze maar…”