Drentse schrijver Pieter Jan Struik overleden (76) D.v.h.N. 25-01-2016

Drentse schrijver Pieter Jan Struik overleden (76) D.v.h.N. 25-01-2016

Drentse schrijver Pieter Jan Struik (76) overleden

De Drentse schrijver Pieter Jan Struik is afgelopen vrijdag 22 januari overleden in Assen. De laatste jaren liet zijn gezondheid hem steeds meer in de steek.
Pieter Stroek, zoals hij in het Drents genoemd werd, was boer en dichter, in die volgorde. Hij werd in 1939 geboren in Zeijen. Hij was jaren boer op de Edenhof, een boerderij tussen Vries, Donderen en Zeijen.
Pieter Stroek was altijd bezig met schrijven. Omdat hij het overdag druk had met het werk op de boerderij moest het schrijven ‘s avonds en ook wel eens ‘s nachts gebeuren. In de jaren ’60 schreef hij vooral liedteksten en teksten voor cabaret. Hij gepubliceerde regelmatig in het tijdschrift Oeze Volk en was jarenlang columnist van de Vriezer Post, de krant in de oude gemeente Vries.
In 1989 kwam zijn eerste dichtbundel uit met de titel ‘De grond waor op ik leef. Zijn tweede bundel kwam een jaar later al, ‘Deur weer en wind’. In 1997 kwam ‘Zaaizaod’ uit, zijn laatste bundel. Zijn gedichten zijn meestal kort en hebben een puntig einde. Er zit humor en verwondering in. Hij schreef over het boerenwerk, zijn jeugd, de omgeving waar hij uit voortkwam en het leven van alledag. De taal in zijn gedichten is het Noordenvelds van Zeijen en Vries.
28-6-2016Drentse schrijver Jan Struik (76) overleden – Drenthe – DVHN.rd

Zaaizaod
lk schrief
gewoonlijk
niet zo stoer
met wat geluk
dan riemt het

blief daornaost
denken
as een boer
in goeie grond
ontkiemt het