Drentse Taol presenteert weer twee videoportretten D.v.h.N. 15-12-2003

Drentse Taol presenteert weer twee videoportretten D.v.h.N. 15-12-2003

Drentse Tool presenteert weer twee videoportretten

Bart Veenstra uit Gasseltérnijveen en de dit jaar overleden Roel Reijntjes uit Beilen zijn de twee hoofdpersonen in de videoportretten die 19 december worden gepresenteerd. Dat gebeurt in café—restaurant ‘t Maotie in Gasselte.
Door Rinus Hulst
De stichting Drentse Taol heeft opdracht gegeven tot het vervaardigen van tien videoportretten van belangrijke Drentse schrijvers en dichters. In 2001 was de eerste over Peter van der Velde gereed. Begin november van dit jaar werd de video over Gerard Nijenhuis gepresenteerd. De 83—jarige Bart Veenstra is niet alleen schrijver, maar ook hoofdredacteur van Oeze Volk. Dichter/performer Roel Reijntjes overleed dit jaar op 80—jarige leeftijd. De stichting wil dat letterkundig materiaal voor het nageslacht bewaard blijft. Daarom zijn er plannen om nog veel meer dan de geplande tien Drentse schrijvers en dichters te vereeuwigen. De , videoportretten worden gebruikt in het voortgezet onderwijs en in de cursussen die Drentse Taol zelf aanbiedt. De portretten kunnen ook vertoond worden tijdens lezingen van de stichting. Bart Veenstra is een pseudoniem voor Bertus Hadderingh. Men kan hem met recht de meest productieve en meest veelzijdige schrijver van Dren- the noemen. Hij schreef verhalen, streekromans, kinderboeken, detectives, hoorspelen, toneelstukken en musicals. Ook vervaardigde hij samen met zijn zoon Henk een Drents woordenboek. Bart Veenstra is opgegroeid in Gasselte, maar woont sinds jaren in Gasselternijveen. De naam Veenstra is de achternaam van zijn vrouw Martha. Die schrijversnaam heeft hij gekozen om zo aan te geven dat hij veel aan zijn vrouw te danken heeft. Bart Veenstra is populair bij een breed publiek. Hij schreef in het verleden de rubriek Drenthe in dizze daogen, die jarenlang verscheen in het Nieuwsblad van het Noorden. Ook schreef hij teksten voor regionale omroepen. In 1966 nam hij samen met zijn vrouw, de redactie van Oeze Volk op zich. Bart Veenstra is van groot belang geweest voor de Drentse taal en de Drentse schrijverij.
Taalvirtuoos, (volks)dichter, conferencier; al deze benamingen zijn van toepassing op Roel Reijntjes. Hij werd in 1923 in Beilen geboren. Hij heeft altijd in zijn ouderlijk huis gewoond. In zijn poëzie neemt Beilen een bijzondere plek in. Hij had een wat dubbele verhouding met de Beiler bevolking die enerzijds lachte om zijn eigenzinnig en afwijkend gedrag, maar die later trots op hem was. Reijntjes was ambtenaar op het belastingkantoor in Assen. In 1972 ging hij leven van de pen. Zijn vlinderstrikje werd de buitenkant van zijn artistieke waardigheid. Roel Reijntjes heeft meerdere bundels op zijn naam staan. De speulman, Het wollegres, Het zingen holt an en Mien liefste, ach wat is met mij zijn enkele titels van bundels. Reijntjes hield Drentse voordrachtavonden in het hele land. Met zijn ietwat bekakte uitspraak speelde hij voor alle lagen van de bevolking. Hij hield hen ook voor de gek, zonder de notabelen en ander hoog volk te sparen. Maar er was altijd een ondertoon van begrip. Hij kon zich dan wel voordoen als een hofnar, maar hij liet blijken dat hij zelf deel uitmaakte van de Drentse samenleving. Relativerend zijn ook zijn wijsheden: “Oes ienig bezit is oes leven, daw an ‘t èend nog weerum moet geven.”

De video’s en dvd’s van Gerard Nijenhuis, Bart Veenstra en Roel Reijntjes zijn te koop voor twintig euro per stuk, exclusief verzendkosten, maar men kan de video’s na bestelling ook ophalen bij Drentse Taol, aan de Brunelstraat 77 in Assen. Bestellen kan bij Stichting Drentse Taol, tel. 0592-381173 of via e-mail drentsetaol@pbcdrenthe.nl Intekenen op de hele serie van tien portretten is ook mogelijk. Dan kosten de video’s 17,50 euro per stuk. Voor meer informatie over de stichting Drentse Taol is de website www.drentsetaol.nl te raadplegen.