'Een eigen versie van Ellert en Brammert' D.v.h.N. 24-04-2004

‘Een eigen versie van Ellert en Brammert’ D.v.h.N. 24-04-2004

‘Een eigen versie van Ellert en Brommert ‘

Door Jannes Bijlsma
HOOGEVEENISCHOONOORD Ellert en Brammert in de 21ste eeuw. Voor mensen die zich daar niets bij kunnen voorstellen, is vanaf morgen het Drentstalige stripboek ElIert en Brammert, twei Drentse Donderstienen op de markt. Tekenaar Ben Huisjes uit Hoogeveen en tekstschrijver Dick Blancke – thans Woonachtig In Frankrijk – zetten samen het 25 pagina’s tellende boekwerkje in elkaar. Het is een veelbeproefde methode voor striptekenaars; het ‘De Dikke en De Dunne’-principe. Ook in Twei Drentse Donderstienen gaat dat principe op. Ellert is dun en pezig, en Brammert de dikke goedzak. Er is duidelijk goed nagedacht over de hoofdpersonen van Blanckes en Huisjes’ Drentse strip. Het betreft hier niet de ‘echte’ ElIert en Brammert zelf, maar verre achterneefjes van de twee reuzen. “Ze zijn wel vernoemd naar hun vroegere familie. In vroeger tijden noemden Drentse ouders hun kroost altijd naar zichzelf’, legt Huisjes uit.
Het verhaal speelt zich in en rondom Schoonoord af, in 2004. “Het leek ons leuker om onze eigen versie van het verhaal te maken, dan om het oude verhaal gewoon te tekenen”, zegt Huisjes. De twee donderstenen leven in een reservoir, totdat ze ontdekt worden door een filmploeg van RTV Drentje. Die kooit ze, maar twee weten te ontsnappen en komen in een voor hen volstrekt onbe-kende wereld. Een wereld van mobiele telefonie, scooters, skeelers en disco’s. Ze gaan achter de meisjes aan, maar weten niet hoe ze te behandelen. Dit levert komische situaties op. Veel meer wil Huisjes niet kwijt over het verhaal, want ‘het moet wel spannend blijven voor de lezer’. Hij vertelt liever over hoe hij op het idee van een strip over Ellert en Brammert is gekomen. “Ik ben al heel lang bezig met strips over die twee. Het verhaal fascineert me. Het is iets echt Drents. Ik maakte eerst strips met drie plaatjes. Blancke en ik boden ze aan bij de krant, maar die was niet geihteresseerd. Toen hebben we er maar een boekje van gemaakt, met een oplage van zo’n 25 stuks. Tijdens een boekenmarkt in Hoogeveen verkochten we ze binnen een mum van tijd, ondanks een behoorlijk hoge prijs. Er bleek heel veel animo voor te zijn. Ik verwacht dat dit met het nieuwe stripboek niet anders zal zijn.”

Ellert en Brammert, Twei Drentse Donderstienen wordt morgen in het Openluchtmuseum in Schoonoord gepresenteerd. De eerste exemplaren worden aangeboden aan jongeren die meegedaan hebben aan de schrijfwedstrijd ‘Schrief een verhaal in de Drentse taal’ van Het Drentse Boek, uitgever van de strip.