Een homohuwelijk in Sleen alles kan tijdens de zomertoer D.G.D. 05-08-'99

Een homohuwelijk in Sleen alles kan tijdens de zomertoer D.G.D. 05-08-’99

Een homohuwelijk in Sleen, alles kan tijdens de zomertoer

EXLOO – Drie dagen de Drentse Courant zomertoer, drie dagen boven de dertig graden. Een record in het nog prille bestaan van de zomertoer dat voorlopig niet gebroken zal worden. Maar wanklanken? Niks daarvan. Ondanks de loom makende hitte, bleek de ware schoolreisspirit er al vanaf het begin in te zitten.

Vanaf het, tegen tien uur ‘s ochtends nog heerlijk koele, terras van restaurant Bussemaker in Exloo, ging de Engelse dubbeldekker naar het openlucht museum De Zeven Marken in Schoonoord, beter bekend als Ellert en Brammert. Oude veenhuisjes. En jawel, de grootouders van een onzer zomertoergasten had nog daadwerkelijk in zo’n plaggenhut gewoond. Bij de replica van de school kwamen bij eregastJans Polling oude herinneringen bovendrijven. Met name de dubbele schoolbank deed hem denken aan een natte anekdote uit de jaren vijftig. „Wij hadden zo’n strengejufop schoele in Bôrger, juf Admiraal. Bie heur môg hielemaol niks. Mien buurjonkie mus nôdig naor de plee, hij stak zien vinger op, maor hij môg niet van juf. Zien kop wuur al maor rooier. En in ienen vuulde ik het bie mien boxem. Hij har ’t laoten lopen, en zien waoter stroomde mien kant op. De hiele kont nat.
In .t speulkwartier schuuvelden wie beide langs de kaant van schoele en hoopten maar de de bocem weer snel dreug worden zol. Vanaf De Zeven marken ging het naar Sleen, jans Polling, hij had met veel bravoure aangekondigd dat hij een vrachtwagen- en busrijbewijs had, mocht de dubbeldekker van de parkeerplaats rijden. Zonder stuurbekrachtiging, met de versnellingspook links en dubbel klutsen bij het koppelen. Chauffeur Harm Rengers liep aanvankelijk wat nerveus mee. Maar Polling kon prima met de bus overweg. Maar toch maar niet op de openbare weg. Sorry Jans, maar met Rengers achter het stuur voelden we ons iets veiliger. In Sleen een prima lunch bij café Zwols en daarna een wandeling door historisch Sleen. Ook daar waren genoeg bomen om voor de zon te schuilen. In de trouwzaal van Sleen nam Polling opnieuw de hoofdrol voor rekening. De zomertoerasten Jan Tingen (62) uit Grol00 en Hendrik Oostebring (72) uit Rolde namen ietwat baldadig plaats in de twee zetels voor het bruidspaar. Polling zag zijn kans waar, kreeg Op de een of andere manier een toga te pakken van de ambtenaar van de burgelijke stand, en trouwde beide mannen. „Ja, dat kan terooier. En in ienen vuulde ik het mien kant op. De hiele kont nat. genwoordig”, aldus Pollling.
Jan Schepers