Een onbehaaglijk gevoel N.v.h.N. 05-02-2001

Een onbehaaglijk gevoel N.v.h.N. 05-02-2001

Een onbehaaglijk gevoel

Ze lopen niet allemaal goed af, de verhalen in het nieuwe boek van de schrijver en dichter Rieks Sieberin Stromen deur leeg laand. En waar ogenschijnlijk wel sprake is van een gelukkige afloop, blijft de lezer toch met een onbehaaglijk gevoel zitten.
In alle verhalen ontmoet de ik-figuur (man) een vrouw. Ze gaan over lichamelijk verlangen, dat soms onderdrukt wordt of waar wanhopig aan wordt toegegeven, over droom en werkelijkheid en over het onvermogen om liefde uit te drukken. Rieks Siebering (1941, Nieuw Balinge) kan geweldig schrijven in het Drents, dat was al bekend en dat bewijst hij ook in Stromen deur leeg laand.
Zijn verhalen, waarvan een aantal in vrijwel dezelfde vorm eerder in het literaire tijdschrift ROET verschenen, hebben een ontroerende en soms beklemmende lading. Stromen deur leeg laand wordt uitgegeven door de stichting Het Drentse Boek in Zuidwolde, telt 144 pagina’s en kost f 22,50 (ISBN: 90 6509 148 3).
Rieks Siebering is een van de schrijvers/dichters die zondag16 februari in de stad Groningen meewerken aan een avond waarop het Drents centraal staat. Het is een initiatief van de Schrijversschool onder de noemer Literair Lokaal. De locatie, waar deze Drentse avond zich afspeelt, is het pand van de Schrijversschool, Oliemulderstraat 51 (Oosterpoortbuurt). Het bevindt zich op loopafstand van het station. Naast Siebering verschijnen Ton Peters, Marga Kool en Suze Sanders in Groningen.
De literaire avond begint om 20.30 uur. De toegangsprijs bedraagt f 7,50. Op 25 februari maakt Levi Weemoedt zijn opwachting in Literair Lokaal. Ook dan is er een relatie met Drenthe, want de schrijver en dichter woont al een aantal jaren in Assen.