Een schrijver keert terug in het dorp D.v.h.N. 21-03-2016

Een schrijver keert terug in het dorp D.v.h.N. 21-03-2016

Een schrijver keert terug in het dorp

JAN WILLEM HORSTMAN
BORGER Hans Heyting is terug in Borger. Op de plek waar in oktober 2013 zijn bronzen borstbeeld verdween, werd zaterdagmiddag een nieuw exemplaar geplaatst.

Van gietijzer dit keer, om te voorkomen dat ook dit beeld van de bekende dichter en schrijver door onverlaten wordt meegenomen. „Een emotioneel moment.” Zo noemde schrijver/dichter Gerard Nijenhuis de onthulling van het nieuwe beeld van de in 1992 overleden Heyting. De in Bronneger woonachtige Nijenhuis was met Heyting bevriend en richtte samen met hem en Gerrit Kuipers in 1956 het tijdschrift Oeze Volk op.
Heyting werd geboren in Beilen, vertrok in de Tweede Wereldoorlog naar Borger en bleef daar de rest van zijn leven wonen. Enkele tientallen mensen waren zaterdag bij de plaatsing van het nieuwe borstbeeld van
Heyting aanwezig, onder wie burgemeester Jan Seton. Wie er met het vorige beeld vandoor is gegaan, is nog altijd een raadsel. Alom wordt
aangenomen dat het de dieven puur om het brons ging. In die tijd verdwenen in Klijndijk ook het bronzen borstbeeld van radiomaker en tv-regisseur Max Douwes (1923-1998) en in Borger het bronzen oorlogsmonument. Het oorlogsmonument werd later teruggevonden, maar verdween daarna opnieuw. Ook deze twee beelden keren dit jaar terug. De nieuwe versie van het oorlogsmonument — een devoot knielende man — wordt gemaakt van kunststof met daar omheen een coating van ijzer. Het nieuwe borstbeeld van Douwes is net als dat van Heyting vervaardigd uit gietijzer. „Dat beeld is klaar. Het staat bij mij thuis op het balkon”, zegt Roelof Hoving, voorZitter van de historische vereniging Caspel Oderen. Hoving verwacht dat dit beeld in mei in Klijndijk wordt herplaatst. „We zoeken nog met de dochter en zoon van Douwes naar een geschikte datum. Zijn weduwe Bep is inmiddels overleden.”