Eerste Drents jeugdboek klaar Regio H.C. 29-02-2012

Eerste Drents jeugdboek klaar Regio H.C. 29-02-2012

Eerst Drents jeugdboek klaar

BEILEN In de openbare basisschool in Zeijen is vrüdag het eerste Drentstalige jeugdboek gepresenteerd* Een haand achter het gerdien; werd geschreven door leerkracht Leny Hamminga en uitgegeven door Het Drentse Boek.

Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan Marleen Bosman eigenaar van de kinderboekhandei De Boekendoos in Assen Het eerste exemplaar was voor Anique Warnerss
Het werd een ongedwongen presentatie. Martkjje zong Iiédjes uit het kindermuziekproject Jamero. Deze liedjes werden meegezongen door de kinderen. Ook kregen alle leerlingen een Junior mee. Dat is een magazine dat aan duizenden schoolkinderen wordt uitgedeeld in de streektaalmaand maar.

In het Drents zijn met name voorleesboeken voor jongere kinderen geschreven, vaak met mooie illustraties. Nu de belangstelling voor tweetaligheid en streektalen aan populariteit toeneemt, is de tijd rijp voor teksten die kinderen zelf kunnen lezen. Vandaag de dag worden kinderen al op jonge leeftiid vertrouwd gemaakt met verschillende talen en het woordbeeld ervan, Hun computerspelletjes ere facebookpagina’s zijn doorspekt met EngeIse en anderstalige woorden Dat zorgt voor een’ gewenning, die mei wat goede Wil ook aangewend kan. worden voor het lezen in de streektaal, Het heldere Drents van Leny Hamminga schrijft sinds een aantal jaren verhalen. Zij won in 2010 de schriefwedstrijd van het Huus van de Taol. Dat de aanleiding voor haar jeugdboek: Een achter het gerdien gaat over een tienjarige jongen die een geheim in zijn leven kent dat hem dwars zit. Hij wil weten Wat er aan de hand is en gaat daarom op onderzoek uit, „Hij is een onderzukende ventie, in ieder geval in zien kop, Want wat is der an de haand mei het hoes naost buurman Abbing?. Hij. meende toch dat hij dam steeds wat zag? En is het waor wat de. meiden op school reden Rudy? En waorom wet hij niks overzien mam? Aj tien jaor bint, bi’j gien klein kind meer, dan wi’j gewoon Ok veten wat aandern weet.”