Eerste exemplaar voor Harm Dijkstra Nieuw boek Roelof Sieben

Eerste exemplaar voor Harm Dijkstra Nieuw boek Roelof Sieben

Eerste exemplaar voor Harm Dijkstra
Nieuw boek Roelof Sieben

ZUIDWOLDE – „Als je wat schrijft moet het over iets gaan waar je verstand van hebt. Anders gaat het verkeerd. Een boek schrijven is namelijk iets anders dan het schiijven van een brief. Een boek is namelijk bestemd voor veel mensen.” Dat zei de 69-jarige schrijver Roelof Sieben uit Aalden gistermiddag in het bejaardencentrum Tonckenshuis in Zuidwolde waar zijn nieuwste uitgave ‘Waar liefde woont’ werd gepresenteerd. Harm Dijkstra, collega-schrijver en vriend, kreeg het eerste exemplaar uit handen van de auteur.

Sieben vertelde dat de roman over een bejaardentehuis, De Loohof geheten, gaat waar twee ouderen verliefd op elkaar raken met alle verwikkelingen er omheen. Met nadruk zei de schrijver dat dit bejaardenhuis geheel is bedacht en niet bestaat. „Maar het zou in een bejaardentehuis zo toe kunnen gaan als ik het beschrijf. Uiteraard is het mooie wat mooier gemaakt en het lelijke een beetje lelijker. Zo gaat dat nu eenmaal in de roman om het leesbaar te houden. “Sieben legde uit dat het idee om een dergelijk verhaal te gaan schrijven is ontstaan omdat hij en zijn vrouw jaren in een bejaardentehuis hebben gewerkt en zeker- het een en ander van de sfeer hebben geproefd en meegemaakt. Toch berust. het boek volgens de schrijver op volledige fantasie. Sieben liet weten verheugd te zijn om juist in het Tonckenshuis zijn nieuwste boek te kunnen presenteren. „Mijn pleeg- moeder is hier verzorgd en ze heeft het er heel goed gehad. Daar zijn we nog steeds dankbaar voor. ” Toch bestaat er volgens de auteur nog een tweede band met Zuidwolde. De echtgenote van Sieben is namelijk in deze plaats geboren en ook hij zelf heeft in Zuidwolde gewoond waar de schrijver dan ook in het huwelijk trad. Schrijver Harm Dijkstra uit De Punt, die het eerste exemplaar in ontvangst mocht nemen, had respect voor Roelof Sieben. „Het is een kereltje dat wel van aanpakken en doorzetten weet. De meeste menseen die slecht zien zouden het erbij laten zitten, maar Roelof Sieben gaat door,”Mevrouw A. Tigelaar, directrice van het Tonckenshuis, toonde zich verheugd dat juist dit tehuis was uitgezocht om een boek te presenteren. „Het is geweldig, ook voor de bewoners. Als je nog nooit een eerste boekuitreiking hebt meegemaakt, en dat op je 80ste nog ziet gebeuren, dan maak je toch iets bijzonders mee.”
De heer J.W.M. Nefkens van Krips Repro, die het boek uitgaf, gaf een lesje hoe nu uiteindelijk zo’n roman ontstond, nadat de schrijver zijn manuscript had ingeleverd. Hierna schonk de uitgever verschillende boekjes aan het bejaardencentrum, terwijl mevrouw Tigelaar uit handen van Roelof Sieben ook een exemplaar van ‘Waar liefde woont’ mocht ontvangen. Namens het maandblad Oeze Volk sprak redacteur Bart Veenstra zijn waardering uit. Hij overhandigde een enveloppe met inhoud. „Wij hebben niet veel geld, maar Roelof heeft het wel drie keer verdiend”, aldus Veenstra.
Omdat het Duo Karst verhinderd was om deze middag op te vrolijken, was op korte termijn Anna de Gorter nog bereid gevonden om met voordrachten en vertelsels de mensen te amuseren. En daar slaagde mevrouw De Gorter volkomen in zodat deze speciale bijeenkomst in het Tonckenshuis een zeer succesvol, maar vooral feestelijk gebeuren werd.