Eerste gedichtenbundel Rieks Siebering in het Drents Dr. en Gr. pers. Hgv.Dagblad 12-12-1988

Eerste gedichtenbundel Rieks Siebering in het Drents Dr. en Gr. pers. Hgv.Dagblad 12-12-1988

Eerste gedichtenbundel Rieks Siebering in het Drents

HOLLANDSCHEVELD — „In de varte giet de harmonie veurbij”is de titel van de eerste gedichten bundel van Rieks Siebering uit Hollandscheveld. Het eerste exemplaar van de bundel waarin 54 Drentse gedichten zijn opgenomen, wordt dinsdagavond overhandigd aan wethouder A. ten Oever, wethouder van de gemeente Hoogeveen. Aansluitend aan de presentatie van de bundel vindt de aanbieding plaats van het „Gedicht van de maand”, het eerste exemplaar van dit gedicht, ook van Rieks Siebering, wordt eveneens aan wethouder A. ten Oever aangeboden.

Persoonlijke dingen

Zijn eerste bundel vult Rieks Siebering met gedichten over leven en dood, en over de liefde. Het zijn zoals hij zelf zegt: „Persoonlijke dingen, gedachten en gevoelens die in mij opkomen of mij bezig houden. Ik schrijf ze zo op in de hoop dat een ander er een eigen invulling aan kan geven. Ik heb juist in het Drents geschreven omdat dat heel dicht bij mijn gevoelens ligt”.
„Het gebruik van mijn eigen dialect geeft aan de gedichten iets eigens. Ik vind ook dat je niet alleen in het Drents over de heide en over schapen kunt schrijven, maar ook over kruisraketten, incest en aids. Dus over gevoelens”.

Roet

Helemaal nieuw in de schrijverswereld is Rieks Siebering niet. Sinds enige jaren publiceert hij regelmatig in Roet, het Drentse literaire tijdschrift, en in uitgaven van de DGP. Daarnaast verleende hij zijn medewerking aan eenmalige activiteiten zoals Drenthe in Perspectief, een kalender van het Anjerfonds en een uitwisseling van Drentse, Groningse en Noord-Duitse schrijvers. Ook trad Rieks Siebering op tijdens „Herfstschrift”, een literaire manifestatie die de vorige maand in Groningen gehouden werd.

Toekomst

Behalve Drentse gedichten schrijft Rieks Siebering ook in het Nederlands. , ben van plan in de toekomst wat meer in het Nederlands te publiceren. Misschien dat er in een later stadium dan nog eens een bundel uitkomt. Het is ook denkbaar dat ik een gecombineerde bundel uitgeef, net als Marga Kool ddt gedaan heeft. Maar eerst ga ik genieten van deze Drentse bundel. En dat genieten bedoel ik dan in de zin van ‘Er is werk van mijn hand vereeuwigd, dat is er langer dan dat ik er ben’. En dat idee vind ik heel plezierig”.
„Ik vind het ook heel fijn dat de belangstelling voor de bundel groot is. De gemeente Hoogeveen bij voorbeeld heeft ruim 600 exemplaren besteld. De drukkerij zag zich mede hierdoor genoodzaakt de eerste oplaag te verdubbelen tot 1250. Voor een gedichten bundel is dat vrij veel. Dat geeft me op dit moment al een voldaan gevoel”