Even terug naar de middeleeuwen D.v.h.N. 21-06-2008

Even terug naar de middeleeuwen D.v.h.N. 21-06-2008
Even terug naar de middeleeuwen
Stokleggingsdag in Hoogeveen laat bezoekers vandaag geschiedenis in levende lijve ervaren.
Wie is de echte stichter van Hoogeveen? Wat hadden Vikingen in Hoogeveen te zoeken? En de Vereenigde Oostindische Compagnie? Vragen die vandaag worden beantwoord op Stokleggingsdag. Een dag waarop Hoogeveen voor even terugkeert in de middeleeuwen.
Door Martin Wering
isschien dat een argeloze bezoeker zich in Hoogeveen vandaag even de arm knijpt, wanneer hij zich begeeft tussen theater De Tamboer, de muziekschool Scala en het museum De 5000 Morgen. De wandelaar waant zich mogelijk in de middeleeuwen. Maar het is geen droom; het is Stokleggingsdag. Daarmee wordt voor de tweede keer de geschiedenis van Hoogeveen tot leven gewekt.
Initiatiefnemers van de dag zijn de historici Albert Metselaar en Marga Zwiggelaar. Zwiggelaar, conservator van hert plaatselijke museum De 5000 Morgen: “We laten bezoekers kennismaken met de geschiedenis van Hoogeveen. De meeste mensen vinden dat het leukst; datje de geschiedenis tot leven brengt.”
De manifestatie wordt begonnen met de onthulling van het levende beeld van Cilie de Cosse, de nevelhekse. Kunstenares Alice Top is de maakster van het origineel, dat bij de kerk in Hollandscheveld staat. Aan Top de eer om het beeld van vlees en bloed te onthullen.
Een van de hoogtepunten is de aanwezigheid van de kanonniersploeg van VOC-schip De Batavia. “Dat is in heel Hoogeveen te horen”, belooft Metselaar. “De bemanning van het nagebouwde schip schiet regelmatig de kanonnen af, dat maakt veel lawaai.” Maar wat heeft de VOC met Hoogeveen te maken? Metselaar: “De band tussen de VOC en Hoogeveen is sterker dan de meeste mensen weten. Veel rijke kooplieden investeerden hier hun kapitaal door veen op te kopen. Ze hadden zo aandeel in de stichting van Hoogeveen.”
Stokleggingsdag wordt dit jaar voor het tweede achtereenvolgende jaar gevierd. Toch gaat een vergelijking met vorigjaar niet op. “Ditjaar is het veel groter. De eerste keer waren er zeven mensen bij betrokken, nu zijn dat er ruim veertig”, zegt Metselaar. Zwiggelaar vult aan: “Vorig jaar was er alleen een modeshow en een demonstratie van de stoklegging. Nu is er middeleeuws toneel door de Leydse Kluchten Compagnie, zijn er vikingstands, een bierbrouwer, handelaren en de beste wapensmid van Nederland, Klaas Kloosterhuis. Die man kan echt alles maken. En dan heb ik nog niet eens alles genoemd.”
De beide historici benadrukken dat de dag leuk is voor iedereen, ook als je niet van geschiedenis houd. Zwiggelaar: “Altijd als we dit soort dingen doen, reageren bezoekers enthousiast. Mensen kunnen zich soms niets voorstellen bij feiten uit de geschiedenis, totdat het tot leven komt en ze het met eigen ogen zien. ”
Stokleggingsdag
Het woord stokleggingsdag roept niet meteen associaties op met de geschiedenis van Hoogeveen. Toch heeft stokleggingsdag daarmee van alles te maken. Historicus Albert Metselaar legt: “Als je een huis of een stuk grond koopt, ga je tegenwoordig naar de notaris om dat vast te leggen. In de zeventiende eeuw ging dat anders: door middel van de zogeheten stoldegging. Een verkoper legt de stok op de grond en de koper neemt de stok vervolgens mee en daarmee is de koop bezegeld. De stok staat zo symbool voor het onroerend goed dat je koopt. Een stuk land of een huis pak je immers niet zomaar op om die onder je arm mee te nemen.”
Programma
Het park tussen theater De Tamboer, de muziekschool Scala en het museum De 5000 Morgen in Hoogeveen, verkeert vandaag in middeleeuwse sferen. Tussen 10.30 uur en 17 uur is er een doorlopend programma. Behalve de komst van de kanonniersploeg van VOC-schip De Batavia, alsmede de onthulling van het levende beeld van de nevelhekse (zie artikel hiernaast), is er onder meer een middeleeuwse schiettent, toont een nettenknoper zijn kunsten, en zijn er optredens van de Leydse Iduchten Compagnie en Jannes de Goochelaar. Het complete programma wordt op het terrein aangekondigd. De Hoogeveense korenmolen aan de Van Echtenstraat is vandaag ook te bezichtigen.