Hoofdbrekens tijdens Drentse Geschiedenis Quiz D.v.h.N. 31-10-2005
Hoofdbrekens tijdens Drentse Geschiedenis Quiz D.v.h.N. 31-10-2005
Hoofdbrekens tijdens Drentse Geschiedenis Quiz
Door Jan Wierenga 31(OOS
ASSEN De tweedé ronde halen; dat zou Barend Jan Vreugdenhil al een mooie prestatie van zichzelf hebben gevonden. De hoofdprijs bemachtigen leek hem vooraf een al te optimistische gedachte. En toch won de 79-jarige Emmenaar vrijdagavond in Assen glorieus de Drentse Geschiedenis Quiz. Een historische prestatie zou je kunnen zeggen, want het ging om de allereerste aflevering van deze quiz, georganiseerd door het Drents Archief, De Asser Historische Vereniging en Dagblad van het Noorden.
Vreugdenhil werkte de volledige concurrentie weg en moest tenslotte zien afte rekenen met nog een medekandidaat: Harm Jan Lesschen uit Oosterhesselen. Het werd een spannende aangelegenheid waarin beide heren elkaar geen duimbreed toegaven. Totdat Lesschen een vraag miste die Vreugdenhil wél goed had beantwoord. “Ik heb wel enig gevoel voor geschiedenis”, sprak de winnaar na afloop bescheiden, “en niet alleen voor de Drentse hoor. Ik voel me op de eerste plaats Emmenaar, daarna Drent, daarna Nederlander en tenslotte ook wereldburger. Alles wat geschiedenis is interesseert me.”
Vreugdenhil, geboren in de Haarlemmermeer, kwam pas op latere leeftijd in Drenthe
wonen. Hij was advocaat in Amsterdam en later onder meer directeur Bestuursschool Assen. Geschiedenis is een van zijn vele hobby’s. De winnaar bekende dat hij tijdens de quiz bij een aantal meerkeuzevragen fors had moeten gokken.
Er zaten dan ook lastige kwesties tussen. Zo viel het lang niet mee om een aantal beroemde zaken uit de Drentse prehistorie in de juiste chronologische volgorde te zetten.
Maar ook een vraag over de Drentse herenhuizen, door de stamenstellers als niet al te lastig ingescht, leverde nogal wat foute antwoorden op.
De kandidaten waren opgedeeld in bekende en minder bekende Drenten. De prominenten legden het af tegen de ‘gewone’ Drenten, al deden sommigen van hen – historicus Wim Ensing, fotograaf Sake Elzinga, verzamelaar Jans Brands – het lang niet slecht. De meesten vlogen er in de eerste ronde al uit. “Het viel me lang niet mee”, verzuchtte Marga Kool, de enige vrouwelijke deelnemer. Hein Klompmaker van het Hunebedcentrum in Borger, na afloop geanimeerd in gesprek met zijn plaatsgenoot Jans Polling, overleefde ondanks een behoorlijke score de eerste ronde ook niet en zijn kompaan en studiegenoot (geschiedenis) Dirk Mulder van Herinneringscentrum Kamp Westerbork al helemââl niet; hij eindigde als laatste in zijn groep, Maar Mulder verliet met opgeheven hoofd het strijdtoneel: hij had, als Groninger, in elk geval de moed gehad om mee te doen. Daarmee had hij een punt, want diverse Drentse prominenten, uitgenodigd voor de quiz, hadden een bedankje gestuurd.
De eerste Drentse Geschiedenis Quiz, vaardig en ad rem gepresenteerd door Annette Timmer van RIV Drente, werd gehouden in de raadzaal van Assen, waar de publieke tribune goed was gevuld. Juryvoorzitter was provinciaal historicus Michiel Gerding. De organisatie, aangevoerd door het Drents Archief, was dik tevreden. Dat leidde tot de gedachte, dat de eerste aflevering zéker een vervolg moet krijgen.