Huis wordt scheepvaartmuseum Bart Veenstra weer een tijdje timmerman N.v.h.N. 09-10-1987

Huis wordt scheepvaartmuseum Bart Veenstra weer een tijdje timmerman N.v.h.N. 09-10-1987

Huis wordt scheepvaartmuseum
Bart Veenstra weer een tiidje timmerman

Van onze verslaggever Jan Witting
GASSELTERNIJVEEN “Ik ben veertig jaar timmerman geweest en heb het nog niet verleerd. Het gaat me soms nog makkelijker af dan dertig jaar geleden”. De Drentse schrijver Bart Veenstra oefent weer zijn oude beroep van timmerman uit. Samen met zijn vrouw Martha Haddering heeft hij besloten een deel van hun huis in Gasselternijveen te bestemmen als museum-tentoonstellingsruimte. Het achterste gedeelte van het herenhuis, waarin al verscheidene burgemeesters domicilie hielden, wordt momenteel opgeknapt. Bedoeling is om een scheepvaartmuseum en een expositieruimte te creëren in het huis.
Bart Veenstra en Martha Haddering zijn al jarenlang actief in de plaatselijke kunstcommissie Cartouche. “Toen de commissie destijds opgericht is was de opzet om een scheepvaartmuseum te krijgen. Daar is nog steeds niets van terecht gekomen omdat er geen geld was. Het moest • een scheepvaartmuseum worden omdat de scheepvaart voor Gasselternijveen van groot belang is geweest. Ooit was Gasselternijveen zelfs de vierde haven van Nederland.”
Sinds 1983 is het echtpaar eigenaar van het huis aan de Hoofdstraat in Gasselternijveen. Daarvoor huurden Martha en Bart het huis al decennia lang. Dit jaar meenden ze dat het grote pand toch wel aan restauratie toe was. Bart Veenstra: “Heel veel mensen vragen zich natuurlijk af, waarom we met z’n tweetjes in zo’n groot huis wonen. Eigenlijk is dat niet zo’n. vreemde gedachtengang, maar ik ben nu eenmaal gek van dit huis. Het mooie van deze restauratie is dat het mes aan twee kanten snijdt: het huis opgeknapt en een museum erbij. ”
Veenstra is van plan de gehele winter door te werken. “Het is een goede afleiding. Tijdens dit werk doe ik inspiratie op voor het schrijven,” zegt hij. Het echtpaar streeft ernaar het museum in het voorjaar van 1988 klaar te hebben. Het museum wordt ‘gevuldt met ankers, stuurwielen, scheepskaarten en allerlei gereedschappen. Bart en Martha willen er wel voor zorgen dat het mu seum-expositieruimte ‘losgekoppeld’ wordt van het privé-gedeelte van het huis. Met de komst van het museum, dat de naam het Schipperskwartier gaat dragen, hoopt het paar ook een steentje bij te dragen aan de bevordering van het toerisme. “Veel van die toeristen lopen nu toch vaak maar wat doelloos door Gasselternijveen. Dat is niet zo gek, ‘want wat moet je als toerist hier ook zoeken. We proberen daar wat verandering in te brengen,” aldus het echtpaar.