'Ik denk dat ik een beschermengel heb' en Paspoort Jans Polling D.v.h.N. 17-04-2010
‘Ik denk dat ik een beschermengel heb’ en Paspoort Jans Polling D.v.h.N. 17-04-2010
‘Ik denk dat ik een beschermengel heb’
Paspoort
Naam: Jans Polling
Leeftijd: 63
Woonplaats: Borger
Geboorteplaats: Borger
Burgerlijke staat: Gehuwd met Mieke, drie kinderen: Hilde Marije (38), Annemieke (37) en Henk (31)
Beste boek: Wisselt, een van de boeiendste was de Da Vinci Code
Beste cd: Wisselt ook, van Elvis Presley tot klasSiek en Italiaans-, Fransen Nederlandstalig
Beste film: Op jonge leeftijd viel Spartacus erg in de smaak
Deze drie personen of dingen gaan mee naar een onbewoond eiland: Mijn vrouw, veel gereedschap en muziek
Favoriet vakantieland: Frankrijk
Favoriet televisieprogramma: Documentaires
In de rubriek Van Dichtbij beantwoorden mensen die in het nieuws zijn of zijn geweest persoonlijke vragen. Vandaag de Drentse schrijver, voormalig radiopresentator en oud-leraar Jans Polling. Polling oogst succes met alweer zijn veertiende serie Dikke Verhalen, die hij laat vertellen in hotel Bieze. De verhalen gaan over de lokale historie van Borger en omstreken en gaan op video het archief in.
Door Marieke Kwak
Hoe voelt u zich?
‘Uitstekend. Ik ben een zondagskind en heb mijn hele leven dingen gedaan die ik mooi vond. Zelfs toen ik een baan had als leraar handenarbeid en kunstgeschiedenis, radio en tv erbij deed, optrad en alleen op zondagmiddag een paar uur vrij had, voelde ik me nog als een kind in een speeltuin.”
Wie zijn uw voorbeelden?
‘Verscheidene. Een ervan is directeur Zweerink van de kweekschool in Coevorden. Drie jaar lang had ik het eerste uur gespijbeld om te gaan bil jarten. Zweerink haalde me uit het café, op zo’n indrukwekkende wijze… Er volgde ook geen straf. Hij dacht dat ik het waarschijnlijk zo ook wel had begrepen. Ik dacht: zo’n leraar wil ik worden.”
Waar ligt u wakker van?
‘Van kleine familieprobleempjes, of als ik iets aan het voor, bereiden ben. Dan bedenk ik opeens dat ik nog iets moet doen.”
Gelooft u in God?
“Met het geloof zoals het in de kerk wordt beleden, heb ik niets. De kerk is voor mij een theater; het theater van het geloof. Maar er is zo veel wat wij niet weten, dat je wel gelovig méet zijn. Ik heb het idee dat ik een beschermengel heb, een verrekt goeie. Soms is het net of ik met hem kan praten. Alsof hij naast me zit. Een religieus gevoel.”
Wanneer wordt u kwaad?
“Alleen als ik me belazerd voel. Dan komt het ook nooit meer goed. Zakelijk is dat wel eens gebeurd.”
Wat is uw grootste succes?
“Dat ik na lang aarzelen besloten heb verhalen te gaan schrijven. De schrijverij is mijn alles wat ik ooit gedaan heb. Ze waren bestemd voor de radio, maar opeens stonden er vier uitgevers op de stoep die ze wilden uitgeven. Uiteindelijk heb ik tien boeken geschreven en een novelle.”
Wie is uw grootste liefde?
“Mijn vrouw. Ik ontmoette haar pen zij veertien was en ik zestien. We zijn zonder al te grote problemen door het huwelijk gefietst, nog boeiend ook. Als je zo jong bij elkaar komt, heeft dat nadelen maar ook voordelen. Doordat wij zo met elkaar zijn opgegroeid, liet ze mij altijd vrij om de dingen te doen die ik deed. Waarschijnlijk wist zij wel dat het anders toch niet goed zou gaan.”
Welke eigenschappen heeft u van uw ouders?
‘Dat ik uitga van de goedheid in de mens. En dat je het jezelf niet te moeilijk moet maken in het leven. Ik vind wel dat je alles wat je doet, naar je beste vermogen moet doen. Maar verder kun je best gemakkelijk door het leven gaan. Het levensmotto van mijn vader was: ‘Eet, drink en wees vrolijk. Morgen kun je ziek zijn.’ Hij is er 83 jaar mee geworden, op een heel plezierige manier.”
Wat betekent trouw voor u?
‘Trouw zijn aan afspraken, zakelijke en persoonlijke. En binnen je huwelijk. Ook als het stilzwijgende zijn, heb je je eraan te houden. Een van de ergste dingen vind ik het als ik een afspraak ben vergeten.”
Wat is uw grootste verlangen?
“Dat ik met mijn familie zo lang mogelijk plezierig en gezond mag leven. Verder heb ik nog wat kleinere wensen, zoals een keer naar Kroatië op vakantie gaan, maar die zijn ondergeschikt.”
Waar schaamt u zich voor?
“Als ik mensen onrecht heb aangedaan, ook al is dat onbewust. Het gebeurt wel eens dat je mensen beledigt door bijvoorbeeld een uitspraak te doen. Ik wens geen mens te kwetsen of te benadelen.”
Wat zou u aan uzelf willen veranderen?
“Ik zou wel wat attenter mogen zijn. Toen mijn vader, een tamelijk geliefd man in Borger, overleed, kregen we 437 kaarten of zo. Zo mooi! Ik stuurde zelf nooit kaarten. Nu dus wel. Maar gisteren zag ik wéér niet dat mijn vrouw haar haar mooi had zitten, terwijl ik wist dat ze naar de kapper was geweest.”
Hoe ontspant u zich?
“Als ik lees, het liefst in bed. En ook als ik oefen met mijn koor De Traan, dat ik leid en waarbij ik in het orkest speel.”
Wanneer heeft u voor het laatst gehuild?
“Ik huil eigenlijk nooit, maar raak wel snel ontroerd. Bijvoorbeeld door kinderen die niet alles mee hebben en toch zo dapper zijn. Verder krijg ik ook tranen in mijn ogen van een tv-programma als Spoorloos.”
Bent u ijdel?
“Ik vind het fijn als ik positieve reacties krijg op wat ik doe, maar qua voorkomen of kleding ben ik niet ijdel. Ik kies kleding uit die makkelijk zit en mijn vrouw roept al wekenlang dat ik naar de kapper moet.”
Waar bent u trots op?
“Ik ben niet trots. Ik ben geboren met een mooie stem, veel fantasie, gevoel voor muziek en techniek. Maar dat zijn geen verdiensten, geen redenen om trots te zijn.”
Wat is uw grootste zonde?
“Naar mijn eigen beoordelingsvermogen heb ik die niet. Maar er zijn mensen die het een zonde vinden als je je onderdompelt in een feestavond met veel bier, wijn en fijn eten”.
Heeft u zich wel eens miskend gevoeld?
“Ja, toen Radio Drenthe liet weten niet met mij verder te willen. Mijn programma’s scoorden enorm! Ze hebben mij nooit verteld waarom het eindigde. Later kwam ik achter de reden. Die stond in een boek over 60 jaar regionale omroep: ik was te populair. Dat verzin je toch niet?”
Wat is het grootste misverstand over u?
‘lk denk dat sommige mensen misschien denken dat ik trots en eigenwijs ben als gevolg van mijn bekendheid. Maar ik ben een heel gewone, simpele dorpsjongen uit Borger.”
Wat zou u doen als u een miljoen euro wint?
“Ik zou mijn kinderen er veel van geven en goede doelen hier in de buurt. En een beetje voor mezelf houden.”
Hoe wilt u na uw dood herinnerd worden?
“Als iemand die er toe heeft gedaan. Die iets heeft nagelaten, zoals de Dikke Verhalen over Borger. een beeld van een dorp uit de twintigste eeuw. Verteld door de inwoners, zoals zij het hebben beleefd. Dat heb ik me wel tot levensdoel gesteld”.