Jan Veenstra schreef De slag om Hemmo Drentse taol trekt met nieuw wagenspel de de provincie 10-08-'90
Jan Veenstra schreef De slag om Hemmo Drentse taol trekt met nieuw wagenspel de de provincie 10-08-’90
Jan Veenstra schreef De slag om Hemmo
Drentse taol trekt met nieuw wagenspel door de provincie
Van onze kunstredactie
ASSEN — Een druk weekeinde voor de spelers van het tweede Drentse wagenspel ‘De slag om Hemmo’: vanavond de première in Zuidwolde en morgen door naar het Belgische Lo om aldaar zondag voor de tweede keer deel te nemen aan het Internationale Wagenspelfestival. Daarna gaat ‘De slag om Hemmo’ op tournee door de provincie Drenthe.
Het wagenspel is een initiatief van Drentse Taol, project veur Drentse taol en cultuur. Uitgangspunt is het geven van een impuls aan het Drentse amateurtoneel en aan de Drentse amateurschrijvers. De spelersgroep, bestaande uit amateurspelers uit de hele provincie, is vrijwel dezelfde als die bij de eerste produktie (‘Dr. Schnabels Wonderwater’) en als schrijver is opnieuw Jan Veenstra aangetrokken. Rob van der Ree is ook nu weer de regisseur.
Tweetalig
‘De slag om Hemmo’ is weer een tweetalig stuk geworden, dus Drents- en
Nederlandstalig, en handelt over de verwikkeling rond ene Hemmo na zijn ietwat gelukkige zege in een bokswedstrijd. Bij zijn terugkeer in zijn dorp zijn er plotseling een aantal mensen die de situatie proberen uit te buiten. Egotripperij en verrijking over de rug van een onschuldige dorpsgenoot vormen een paar van de ingrediënten die Jan Veenstra in zijn stuk heeft verwerkt.
Volgens Egbert Meijers van Drentse Taol is het karakter van dit nieuwe wagenpel vergelijkbaar met dat van het eerste, maar zijn er wel inhoudelijke verschillen: „Ik denk dat bij dit tweede wagenspel het stuk op zich meer inhoud heeft gekregen. Toen Jan Veenstra het eerste spel schreef, had hij geen idee wat het genre inhield. Hij moest er eerst veel over lezen, maar het bleef in feite een nieuwe theatervorm voor hem. Je ziet heel duidelijk dat ie zich nu verder ontwikkeld heeft en zich meer heeft beziggehouden met het thema van het stuk. Met name de bijfiguren, al die mensen die iets van Hemmo willen, zijri nu echt uitgetekend. De karakters hebben meer een psychologie gekregen”
Volgens Meijers zou het mooi zijn als volgend jaar de schrijfopdracht naar een andere auteur kan uitgaan. „Daarom willen we ook andere Drentse schrijvers vertrouwd maken met het wagenspel. We hebben een aantal van hen uitgenodigd om naar het Wagenspelfestival in België mee te komen om iets te leren over het genre. Een aantal van hen gaat nu ook inderdaad mee in een speciale bus”. Meijers vindt dat het wagenspelproject straks zelfstandig moet gaan functioneren: „Ik denk dat we dit als Drentse Taol niet langer dan drie of vier jaar moeten begeleiden. Dan moet zoiets op eigen benen kunnen staan en kunnen wij weer iets anders gaan doen. Waar we wel aan zitten te denken is om in 1992, als de grenzen opengaan, in Drenthe een wagenspelfestival te organiseren. Als dat een succes wordt, dan heb je een goede kans dat het wagenspel in Drenthe een blijvende traditie wordt”.
Onbekend
Tot nu toe is het wagenspel in Drenthe een tamelijk onbekend fenomeen, in tegenstelling tot het zuiden van ons land en België. „Hoewel juist onze brinken bij uitstek geschikte plaatsen zijn om dergelijke voorstellingen te geven,’ ‘ schrijft regisseur Rob van der Ree in een informatiefolder. En verder merkt hij op: „Op deze manier werkend is men in staat om een publieksgroep te bereiken uit alle lagen van de bevolking, al dan niet regelmatig een theater bezoekend en in de leeftijd de grootst mogelijke variatie van peuter tot bejaarde. Oftewel een onontkoombare vorm van levend theater”.
Deze week zijn er in Dwingeloo en Coevorden al twee try-outs geweest.
Vanavond dus de première op het Kerkplein in Zuidwolde en zondag het Internationaal Wagenspelfestival in het Belgische Lo waar de Drenten vorig jaar als debutanten een verrassende tweede plaats in de wacht sleepten. Na België wordt er door de provincie Drenthe gereisd en worden de volgende plaatsen aangedaan: Havelte (14 augustus), Loon of Assen (18 augustus), Westerbork (19 augustus).
Tynaarlo (31 augustus), Borger (1 september), Hoogeveen (22 september) en Oosterhesselen en Gees (29 september). Daar zit dus nog voldoende ruimte tussen. Het wagenspel kan dan ook vanaf 13 augustus worden geboekt.