Jannie Boerema schreef boek over Japanse concentratiekampen H.C. 12-08-2016

Jannie Boerema schreef boek over Japanse concentratiekampen H.C. 12-08-2016

Jannie Boerema schreef boek over Japanse concentratiekampen

WESTERBORK – Jannie Boerema heeft een nieuw boek geschreven: Japanse concentratiekampen. Dit boek, dat 270 pagina’s beslaat, behelst het verhaal van Jeppe Mellema, een nu oudere man die als Idnd samen met zijn ouders en broer-tje onder de koloniale vlag van Nederland in de buurt van Soerabaja op het eiland Java in Indië woonde. Jeppe is op 18 maart 1926 geboren op Java. Het leven verloopt kabbelend, zo niet idyllisch in dat verre, exotische land. In 1942 wordt de idylle echter wreed verstoord als het Japanse leger Nederlands-Indië binnenvalt en het leven van de ene op de andere dag verandert in een nachtmerrie. Jeppe’s vader, onmiddellijk opgehaald van zijn huis, wordt als dwangarbeider op Sumatra te werk gesteld aan de beruchte ‘Pakanbaroespoorlijn’ (Sumatra), een van de ‘dodenspoorwegen.’ Jeppe wordt gescheiden van zijn moeder en broertje en naar mannenkamp Tjikoedapateuh gedeporteerd.

Niet te bevatten
Hoe het leven in de kampen zich heeft voltrokken is voor ‘gewone stervelingen’ niet te bevatten. Vernederingen en zware straffen voor lichte ‘vergrijpen’ waren aan de orde van de dag. Er werd gemarteld en je was je leven niet zeker.
Bovenal heerste de honger en onzekerheid. Het boek is een getuigenverslag uit eerste hand, een verslag dat laat zien hoe wreed de mens kan zijn.Op maandag 15 augustus wordt het boek van Jannie Boerema gepresenteerd in Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Het is een van de vele activiteiten die het kamp houdt in het kader van de jaarlijkse herdenking vàn Nederlands-Indië. De Tweede Wereldoorlog eindigde op 15 augustus 1945 in Zuidoost-Azië, na de capitulatie van Japan. Jannie Boerema (1946) is geboren in Norg, maar woont tegenwoordig in Zeijen.