'Je moest je kostje bij elkaar schrapen' D.v.h.N. 16-11-2005

‘Je moest je kostje bij elkaar schrapen’ D.v.h.N. 16-11-2005

‘Je moest je kostje bij elkaar schrapen’

Omzien in Weemoed. Zo heet het boek van de Drentse schrijver Lucas Koops dat vanavond in café Popken in Ekehaar wordt gepresenteerd. Het boek bevat de levensverhalen van negentien inwoners van de voormalige gemeente Rolde. Bijzondere verhalen van gewone menaarzeld of ik wel het geduld had om te luisteren naar oude mensen. Maar ik ben toch begonnen. En daar ben ik blij om. Ik hoorde de prachtigste verhalen. Die zijn nu gebundeld zodat ook mensen die geen lid zijn van de historische vereniging ze kunnen lezen.”

Wat maakt deze verhalen zo boeiend?
Was vroeger alles beter?
“Vooral anders. Een heleboel mensen vertelden me dat het vroeger armoediger was. Dat je moeite moest doen om je kostje bij elkaar te schrapen. Maar ze waren wel tevreden met hun leven. Het leven is jachtiger geworden. En al het materiële gewin heeft ons niet per se gelukkiger gemaakt.”

Bent u nu uitgeïntewiewd?
“Nog lang niet. Ik leer nog steeds over mijn omgeving waar ik al mijn hele leven woon. En over mezelf. Toen ik bij de vroedvrouw Tine van Putten kwam, zei ze: ‘Je bent wel groot geworden.’ Vijftig jaar eerder had ze mij en mijn moeder tien dagen verzorgd. Het was heel bijzonder om haar na zo’n lange tijd te zien.”