Kijkje in de keuken bij Erik Harteveld Welkom D.v.h.N. 12-05-2007

Kijkje in de keuken bij Erik Harteveld Welkom D.v.h.N. 12-05-2007

Welkom
Kijkje in de keuken

Koken, kletsen, zitten, eten, bijpraten en drinken. De keuken is het hart van het huis. Het is de plek waar het allemaal gebeurt. Maar hoe ziet die keuken in het Noorden er eigenlijk uit?
Deze week neemt Wonen &Co een Kijkje in de Keuken bij Erik Harteveld.

In de winter komt schrijver, dichter, acteur en muzikant Erik Harteveld zijn keuken in Rasquert bijna niet uit. Alles doet hij er, behalve televisiekijken. Ooit besloten hij en zijn vrouw Judith dat er geen televisie mocht staan. Een laptop was eigenlijk ook taboe, maar dat hielden ze niet vol. Soms staan er zelfs twee op de robuuste houten tafel, omdat het prettig werken is in de karakteristieke keuken, die behaaglijk wordt verwarmd door een houtkaChel.
Zeventien jaar geleden verhuisde de creatieve duizendpoot naar de voormalige christelijke mavo in het Groningse dorp. De keuken kwam in het natuurkundelokaal, want daar stond nog een authentieke houten wandkast.
Aan de keukentafel stroomt zijn creativiteit. “Het echte brainstormen gebeurt trouwens in bad. Daar krijg ik de beste ideeën. Die werk ik later aan de keukentafel uit.” Creëren is belangrijk. “Ik wil mijn visie op de werkelijkheid uiten. Dat doe ik op allerlei manieren.”
Harteveld is behalve schrijver, acteur en redenaar sinds 1995 ook frontman van de Drentse bluesband Kopstubbers. Hij schrijft de teksten, zingt, speelt gitaar en accordeon. Hij publiceerde de dichtbundel Hoss is dood, won de eerste prijs van de NNO-liedjeswedstrijd met de compositie Hier en nu en werd in 2005 stadsdichter van Assen.
Hij is veel in de keuken, maar koken laat hij over aan zijn vrouw. “Ik heb niet zoveel met eten. Wel vind ik het heerlijk om met vrienden een avondje ruig te eten. Grote stukken vlees, worsten, veel drinken, filosoferen en oeverloos zeuren.”
Berucht waren zijn ontbijten met de mannen van de tennisclub. Voor ze gingen spelen voor de competitie, ontbeten ze bij de schrijver. “We aten dan lasagne, spaghetti, biefstuk, dronken wijn of champagne en gingen daarna licht beneveld de baan op. Heel prettig.”