Klassieke Saabs worden gekoesterd D.v.h.N. 29-05-2010

Klassieke Saabs worden gekoesterd D.v.h.N. 29-05-2010

Klassieke Saabs worden gekoesterd. Zelden tref je een verweesd exemplaar aan, zoals de 900i 16-klepper bij Autobedrijf Heeringa in Grootegast. Na het overlijden van de vorige bezitter wacht de eigenzinnige Zweed al een tijd op een nieuwe eigenaar.

Bekende noorderlingen vertellen over de band met hun auto. Drent-van-het-jaar Jan Germs (56) uit Gasselte, directeur van Het Huus van de Taol, rijdt een Mazda Demio 1.3 uit 1998.

Door Hans Knijff

‘Hij stuurt goed, dat is voldoende voor mij’

Mijn auto

‘Dit autootje is twaalf jaar, maar ik heb hem zelf pas een jaar. Aan de rechterkant zitten er wat krassen op. Zo kon ik hem voor een schappelijk prijsje kopen. Ik heb geen last van die krassen. Ik hoef geen grote, dure auto. Dit karretje stuurt goed, dat is voldoende voor mij. Hiervóór reed ik een Toyota. Op een gegeven moment wilden daar de ramen niet meer van open. Deze Mazda heeft airco, dus dat alleen al is een geweldige vooruitgang.
Hij is van een ouder echtpaar geweest. Net als elke auto zo’n beetje, haha. We hebben twee wagens op de oprit staan. Mijn vrouw rijdt een Renault Scénic. Die is ook al weer een jaar of tien. Ooit gekocht toen we de ruimte nodig hadden. Drie kinderen hè. Inmiddels zijn die de deur uit.
Schrijf maar op dat ik een gemiddelde autorijder ben. Ik rij niet sportief, zoals dat heet, maar ook niet traag. Naar mijn werk kom ik over de N34 en N33, Daar haal ik bijna nooit in. Dat is daar ook totaal zinloos. Of het moet wel extreem langzaam gaan. Ik ben ook geen autokenner. Als ik op de weg om me heen kijk, zie ik ook geen auto’s waarvan ik denk ”als ik het geld had…. Ik kan je geen auto’s noemen die ik bewonder. Er is er wel een die ik echt lelijk vind: de “Hummer.”

Eerste auto:
“Een appelgroene Renault 4. Ik heb daarna nog meer Renaults 4 gehad.”

Boetes
“Daar ontkom je niet aan hè?!”

Hoogste snelheid ooit:
“Zo’n 180. Maar dat was niet in mijn eigen auto, haha.”

Mooiste moment in een auto:
“Ik vind autorijden niet écht leuk. Als we met de auto op vakantie gaan, begint de vakantie voor mij ook pas zodra ik op de bestemming uitstap. Nou vooruit: de eerste keer dat mijn vrouw en ik samen met de auto op vakantie gingen, daar heb ik toch wel heel mooie herinneringen aan.”

Grootste ergernis op de weg:
“Je hebt van die types die het niet kunnen hebben dat er een klein autootje voor hen rijdt. Die halen je in en gaan dan met exact dezelfde snelheid vóór je rijden.”