Koningspaar met boekje onthaald De Telegraaf 28-05-2013

Koningspaar met boekje onthaald De Telegraaf 28-05-2013

KONINGSPAAR MET BOEKJE ONTHAALD

BEILEN, dinsdag , nieuwe Koning kent zijn talen, maar ik denk niet dat hij het Drents al helemaal onder de knie heeft… aldus Jan Germs van het Huus van de Taol, dat het Drents promoot.

Die instelling heeft speciaal voor het bezoek van Willem-Alexander en Mâxima aan de provincie een boekje samengesteld dat vandaag aan het koningspaar wordt overhandigd.
Koning Willem-Alexander en koningin Mâxima bezoeken vandaag naast Drenthe ook Groningen, waarmee ze een begin maken met hun rondgang langs alle provincies. Ze hebben daar zes dagen voor uitgetrokken, twee provinCies per keer, met de bedoeling dat veel mensen de kans krijgen het nieuwe koningspaar van dichtbij te zien of te ontmoeten.
Koningin Beatrix en prins Claus deden in 1980 een vergelijkbare rondgang. Zij gingen de (toen nog) elf provincies en de Flevopolder in eenzelfde tijdbestek langs. De titel van het Drentse boekje Mag Majesteit hier wel wezen? laat zien dat de Nederlandse taal wezenlijk van het Drents verschilt. „In het Nederlands betekent die vraag of de Koning wel toestemming heeft om er te zijn. Maar in het Drents staat deze uitdrukking voor iets anders: heeft u het hier naar uw zin, majesteit?” lacht Germs.
Het boek begint met een knipoog naar het veelbesproken Koningslied. „Tja, daar staat u dan. ” Er staan handige vertalingen in voor de Koning. Zoals ‘Is dizze veur ‘t startschot’? Of ‘gao wij dermit achter de wilde zwienen an?’ (Is deze voor het startschot? Of gaan wij ermee op wilde zwijnenjacht?).