Lespakket Krummels gepresenteerd Het Gezinsblad 06-05-2005

Lespakket Krummels gepresenteerd Het Gezinsblad 06-05-2005

Lespakket Krummels gepresenteerd

ASSEN – Het lespakket Krummels is afgelopen donderdag gepresenteerd. Bijna honderd belangstellenden toonden zich enthousiast over het gemaakte pakket. Tijdens de sfeervolle presentatie zong een Drentse klas twee liedjes en lazen enkele kinderen voor uit het lessenpakket. Stichting Drentse Taol houdt zich bezig met de streektaal in onze provincie. Ook in het onderwijs zou er best plaats voor de streektaal mogen zijn, omdat het levend cultuurgoed is;- de aandacht logisch is vanuit een heemkundige benadering;- het belangrijk is voor de identiteit.
Daarnaast is aandacht voor streektaal ook nog eens erg verrijkend voor het algemeen taalgebruik en taalgevoel van mensen. Kinderen die vroeg met
meerdere talen in aanraking komen, leren beter flexibel en analytisch denken, zijn later beter in staat nog meer talen te leren en krijgen een genuanceerder maatschappijbeeld. Daarnaast kan het Drents gebruikt worden om het Nederlands te verbeteren: door taalbeschouwing en aandacht voor interferentiefouten.
Ons lessenpakket ‘Krummels een kwartier Drents voor de basisschool’ is namelijk klaar. Met ‘Krummels’ kunnen scholen een lessenpakket in handen krijgen met veertig liedjes, veertig gedichten en veertig verhalen in de streektaal. Alles staat op cd. Voor de liedjes is er tevens een versie met alleen orkestbegeleiding. Bij elk lesje zijn lessuggesties voor de lesgever die na het liedje nog iets meer aan de streektaal wil doen. ‘Krummels’ is duidelijk geen methode. De kinderen krijgen geen Drentse les in de strikte zin van het woord, maar ruiken wel aan dit levende cultuurgoed en raken er enigszins mee vertrouwd. De gemeente Aa en Hunze heeft reeds voor alle basisscholen in de gemeente een pakket besteld. Stichting Drentse Taol hoopt dat meer gemeentes het goede voorbeeld van de gemeente Aa en Hunze volgen.Het idee voor Krummels is afkomstig van Eltje Doddema, een Groningse schoolmeester die een soortgelijk project (Toverbalen) vervaardigde in de provincie Groningen. Als dank voor zijn briljante idee ontving Eltje Doddema donderdag 28 april het eerste exemplaar.
Jongstleden donderdag om 16.00 uur werd het lessenpakket Krummels gepresenteerd. Een kleine honderd belangstellenden woonde de presentatie bij. In een prettige sfeer genoten zij van hetgeen hen geboden werd. Groep 7 en 8 van de school uit Buinerveen zongen twee liedjes uit het pakket, Sander Hadderingh uit Gasselte las enkele gedichten voor. Iris Bos declameerde ‘As ik nou is de keunink was’ van Peter van der Velde en Suzanne van Goor uit Noordscheschut las een oud volksverhaal.Tussen de bedrijven door verzorgde Eite Brink, vrijwilliger van de Stichting Drentse Taol een powerpointpresentatie.