Max Douwes overleden

HILVERSUM – In zijn woonplaats Hilversum is maandag op 74-jarige leeftijd Max Douwes overleden. Voor oudere mensen in Drenthe is zijn naam een begrip. Hij was de schepper van Mans Tierelier, die voor de RONO in de jaren vijftig en zestig met zijn ‘dweellocht’ door Drenthe liep. Figuren als 01 Doomnee, Klein Rieksie, Mans Druppien, Harm Jan van ‘t Achterende en anderen uit een Drents dorp heeft hij tot leven gebracht in zijn onverwoestbare radioschetsen die hij met zijn onvergetelijke stem zelf voordroeg.
Marcus Taco Douwes is geboren in 1923 in Klijndijk in de gemeente Odoorn. Na een ontmoeting met Tonny van der Veen brak hij zijn Studie geneeskunde af en kwam hij terecht bij de RONO als medewerker aan programma’s als De Etherbusse, Schuppen is troef en Bij de scheerbaos. Hij bleef dit doeh naast zijn werk als re-
gisseur bij de NCRV-televisie. Hij regisseerde onder andere bekende programma’s als Memorandum van een dokter, Scheepsjongens van de Bontekoe en Stiefbeen en Zoon en diverse documentaires. Het Nieuwe Testament werd door hem vertaald in het Drents. Hij was een actief lid van de Drentse Schrieverskring. In 1975 kreeg hij de Culturele Prijs van Drenthe.
De crematie is vrijdagmiddag in Utrecht. In de krant van vrijdag komen we in een In Memoriam uitvoerig op zijn leven terug.