Met botten naar de bank voor Rasquert-film N.v.h.N. 22-06-2001

Met botten naar de bank voor Rasquert-film N.v.h.N. 22-06-2001

Met botten naar de bank voor Rasquert-film

Van onze verslaggever
BOUWE VAN NORDEN

Rasquert — Regisseur Erik Harteveld (46) uit Rasquert verheugt zich nu al zichtbaar over de opnamen voor de dorpsfilm, die hij op 30 juni met zo’n 40 dorpsgenoten draait. Nog lang niet alle scènes zijn uitgeschreven, maar het wordt een parodie op het TV Noord-programma Vrouger: zwartwit, stom en met een gortdroge commentaarstem van het type Polygoon-journaal. Een antropologische studie in het Rasquert van een halve eeuw geleden, dat getuige de berenvellen en,jutezakken die de bevolking in de film draagt toen flink achterliep op de rest van het Hogeland.
Een film die is bedoeld als ‘een ferme knipoog naar de vermeende achterstand’ die de Groningers nu ten opzichte van de Randstad hebben. “Met zelfspot zetten wij ons af tegen het Westen. Als wij hier achter lopen, willen wij ook flink achterlopen,” grijnst Harteveld, tevens acteur, schrijver, dichter en muzikant. Het wordt waarschijnlijk een rolprent van ongeveer 30 minuten met zo’n 20 verschillende scènes.

Betaalmiddel
Harteveld vertelt met smaak dat uit de film zal blijken dat botten 50 jaar geleden het betaalmiddel waren in Rasquert. “Wij hebben al wel honderd van die Pluto-botten bij de slagerij gehaald. Die worden dan bijvoorbeeld naar de bank gebracht, hoewel niemand Weet waarom. Een man brengt een heleboel kleine botten weg en komt met een heel groot bot terug. Die heeft dus gewisseld. ‘Cashflow’ heet dat.” In een andere scène heeft een middeleeuws huwelijksritueel plaats. “Twee mannen worstelen ingesmeerd met olie op een kar met stro. Degene die wint, hoeft niet te trouwen.”
Verder zal in de dorpsfilm een smid figureren die hoefijzers met de blote hand buigt. De plaatselijke timmerman is volgens Harteveld de rol toebedacht van dorpsoudste. “Hij zit als enige op een echt berenvel. De andere inwoners brengen hem geschenken tijdens een Soestdijk-achtig defilé. Allemaal dingen waar ze zelf niks aan hebben. Sapcentrifuges en zo

In Rasquert communiceren de mensen rond 1951. louter met eenlettergrepige klanken. Fijn detail is dat in de rolprent een dorpeling voorleest uit een heel groot boek met een kaft van bont. De camera brengt in beeld dat het louter de ook nu nog populaire begroeting ‘moi’ bevat. Als de trein langs raast, duiken de Raquerters uit angst voor het gele monster plat op de grond. En dan is er nog de rechter met dweilmop als pruik en wordt de dorpszanger, net zoals in de verhalen van Asterix en Obelix, vastberaden in een boom gehangen om te voorkomen dat hij een keel opzet.
Als filmdecor wordt op 29 juni een nomadendorp opgebouwd. Liefhebbers kunnen over een tijdje een videoband aanschaffen. “Misschien monteren wij de film zo dat ze hem bij TV Noord kunnen uitzenden. Net als Vrouger, moet het er een beetje Iullig uitzien,” zegt Harteveld.

Het is de tweede keer dat in Rasquert een dorpsfilm wordt gemaakt. HeÇ komt van Harteveld, de toneelvereniging en dorpsbelangen. De toneelclub repeteert volgens de regisseur doorgaans een heel jaar voor één optreden. Dan is het leuk, om ook eens iets te maken dat je later nog eens kunt bekijken, zegt hij. Kun je mooi zien hoe je plaatsgenoten oogden voordat ze grijs en dik werden.