Nieuw offensief voor status Nedersaksisch D.v.h.n. 06-01-2014

Nieuw offensief voor status Nedersaksisch D.v.h.n. 06-01-2014

Nieuw offensief voor status Nedersaksisch

e Streektaalorganisaties binden strijd aan met ‘onfatsoenlijke’ minister e Anfieteraward naar gemeenteraad Aa en Hunze; plan voor nieuw tijdschrift
Door Joep van Ruiten Beilen Er komt een nieuw offensief om het Nedersaksisch een hogere status te bezorgen. De overkoepelende Streektaal-Organisatie in het Nedersaksische Taalgebied (SONT) heeft daartoe aangeklopt bij de Nationale Ombudsman en wil dat Tweede Kamer zich opnieuw over de kwestie buigt.
Dat heeft Anne Doornbos, voorzitter van het Huus van de Taol en bestuurslid van de SONT, gezegd tijdens de Neijaorsvisiet van de Drentse streektaalorganisatie, zaterdag in Beilen. Doornbos ziet mogelijkheden voor een aanpassing van de status, onder meer omdat minister Ronald Plasterk zich vorig jaar bij zijn weigerachtige opstelling zou hebben laten leiden door onjuiste informatie.
Volgens een gramietige Doornbos heeft Plasterk zich ‘schandalig’ opgesteld door in de Tweede Kamer te beweren dat een hogere status betekent dat iedere student aan de Technische Universiteit in Enschede kan eisen dat studieboeken in het Nedersaksisch moeten worden vertaald. De suggestie dat een hogere status meer geld en meer middelen vergt, acht Doornbos onjuist.
De streektaalorganisaties strijden al jaren voor een status van het Nedersaksisch vergelijkbaar met die van het Fries. Recentelijk heeft Plasterk via de Nationale Ombudsman laten weten dat hij niet verder wil praten over een aanpassing. Doornbos noemde deze reactie zaterdag ‘onfatsoenlijk’ en kondigde een nieuwe gang naar Den Haag aan.
Verwijzend naar de boosheid over de aanpak van e aardbevingen in Noord-Groningen en de woede rond de sluiting van de Aldel-fabriek in Delfzijl vervolgde Doornbos: “Zo langzamerhand wordt in het Den Haag duidelijk dat in het Noorden mensen wonen die zich heel fatsoenlijk gedragen, maar als de emmer overloopt, dan gaat het mis.” En: “Het gaat allang niet meer om Europese status en hogere subsidies. Het gaat mij erom dat Den Haag onze taal serieus neemt.”
Plasterk kreeg eerder deze maand de Zoorholtpries van het Nei Drèents Geneutschap voor de manier waarop hij de Drentse taal tegenwerkt. Zaterdag werd tijdens de Neijaorsvisiet in Beilen ook de winnaar van de Anfieteraward bekendgemaakt. De gemeenteraad van Aa en Hunze krijgt deze onderscheiding voor het besluit de gemeentelijke bijdrage aan het Huus van de Taol te verdubbelen van 1250 naar 2500 euro.
Het Huus wil het geld onder meer gebruiken om de activiteiten van het Huus van de Taol en uitgeverij Het Drentse Boek beter voor het voetlicht te brengen. De Drentse streektaalorganisatie heeft voor de nieuwe digitale strategie inmiddels een communicatie-functionaris aangetrokken, zo liet voorzitter Doornbos weten.
Daarnaast wordt een nieuw tijdschrift gelanceerd. Eind dit jaar moet een passend vormgegeven, tweetalig jaarboek uitkomen waarin het beste van de Drentse taol en de Drentse cultuur wordt gepresenteerd. De aankondiging van het nieuwe tijdschrift is opvallend, omdat vorig jaar nog werd gediscussieerd over de toekomst van de bladen Roet, Maandewark/Oeze Volk en de Taolkrant. Voorlopig blijven deze drie titels bestaan.