Nieuwe gedichtenbundel Drenthe Journaal 26-01-2012

Nieuwe gedichtenbundel Drenthe Journaal 26-01-2012

Nieuwe gedichtenbundel.

GIETEN
De Drentse schrijver Gerard Nijenhuis werd afgelopen zondag 80 jaar. Reden voor de stichting Het Drentse Boek om een bundel uit te geven met de 80 mooiste gedichten van deze schrijver. De bundel bestaat uit veertig Nederlandse en veertig Drentse gedichten in één bundel met daarbij als cadeautje een cd waarop de schrijver zelf alle gedichten voorleest.
De presentatie van de bundel vond plaats in het gemeentehuis in Gieten. Deze plaats is niet toevallig gekozen. Gerard Nijenhuis bracht zijn jeugd door in Gieten, waar zijn vader van 1931 tot 1958, met een korte onderbreking in de oorlogsjaren, burgemeester was. Naar die vader is sinds zondag het Burg. Nijenhuispad bij Gieterveen vernoemd uit initiatief van de gemeente Aa en Hunze en door schrijver Nijenhuis zeer gewaardeerd.
Nijenhuis overhandigde het eerste exemplaar van zijn bundel tachtig gedichten aan Eric van Oosterhout, burgemeester van de gemeente Aa en Hunze. Deze roemde het oeuvre van Nijenhuis en las een passage voor uit de roman ‘De dag dat vader
verdween’, een autobiografische roman waarin Nijenhuis beschrijft hoe zijn vader in de oorlogsjaren door de Duitsers werd opgepakt en gevangengezet. Kleinkunstkwintet Gloed uit Nijmegen bracht mooie muziek ten gehore. Aan het eind van de officiële presentatie was er nog een verrassing voor Nijenhuis. Als blijk van
waardering voor zijn jarenlange inzet om het Drentse proza en de poëzie levend
te houden kreeg Nijenhuis het ‘eretieken van het Huus van de Taol’ opgespeld.
Anne Doornbos, voorzitter van het Huus van de Taol, memoreerde dat het mak-
kelijker is een Koninklijke onderscheiding te krijgen dan het eretieken van het Huus van de Taol. Nijenhuis is na Rieks Siebering en Martha Hadderingh de derde Drent die dit ereteken mag dragen. De gedichtenbundel Gerard Nijenhuis 80 gedichten kost €18,50 (inclusief cd) en is te koop in de plaatselijke boekhandel of rechtstreeks bij de uitgever.