Nieuwe roman van Beate Plenter M.C. 03-12-2010

Nieuwe roman van Beate Plenter M.C. 03-12-2010

Nieuwe roman van Beate Plenter

BEILEN • Het Drentse streektaalblad Maandewark besteedt in nr. 6 van jaargang 2010 uitvoerig aandacht aan het boek Glis• bertha’s Adel, Deze Nederlandstalige, historische roman is van de hand van schrijfster Beate Plenter uit Meppel, die tevens vaste medewerkster is van Maandewark, waarin zij regelmatig Drentse verhalen en gedichten publiceert. Ook deze keer,

De inhoud van Plenters nieuwe roman gaat over Gijsbertha De kracht en moed van deze vrouw om zich te .handhaven én vooral haar keuzes. tijdens de TWeede Wereldoorlog maken haar bijzonder, Mensen van haar generatie krijgen in deze periode een extra taak, waarover de geschiedenis later zal oordelen. Deze roman geeftinzicht in het leven van mensen in een tijd die al ver achter ons ligt. De geschiedenis van de levenslustige$ zelfbewuste Gijsbertha is herkenbaar voor mensen van de huidige tijd. Een vrouw die brak met de regels van de heersende moraal en nooit haar zelf, respect wilde verliezen.
Boerendochter Gijsbertha werkte jarenlang op het kasteel, Haar leven verliep zoals dat van zovelen in die tijd: dienstbaar aan anderen, Glisbertha ontwikkelt zich door veel te lezen. Tijdens de oorlog verbergt zij twee joodse meisjes en bezoekt ze onder anderen de ouders van de kin. deren in Kamp Westerbork. Uiteindelijk verliest ze haar zoon en alles wat ze bereikt heeft, maar ‘haar adel’ bestaat uit wie ze geworden is. Beate Plenters roman volgt de gebeurtenissen van de eerste helft van die verontrustende 20ste eeuw en geeft inzicht in wat er gebeurde rond en met ‘gewone ‘mensen. De inhoud is gebaseerd op het leven van een VYOUW die echt geleefd heeft, Gijsbertha’s Adel is te koop in de boekhandel of via www.boekscout,nl.
In nummer 6, jaargang 2010, van het streektaalblad Maandewark/Oeze Volk zijn verder veel Drentstalige fictieverhalen en gedichten opgenomen, De schrijvers en dichters hiervan zijn Onder anderen Beate Plenter, Janny Kok.W01bers, Willem Pol, Aagje Blink, Geertje Enting, Anneke Mensen, Eite Brinks Ria Katerberg en Wieke Popken.

Maandewark/Oeze Volk is een uitgave van het Huus van de Taol in Beir len en verschijnt tweemaandelijks.