Parachutisten vallen aan 21-10-1977 Lief boekje van Bart Veenstra 17-04-76 en Kinderboek van Bart Veenstra 'Pallie en Marijke helpen de dieren' 04-10-'75

Parachutisten vallen aan 21-10-1977 Lief boekje van Bart Veenstra 17-04-76 en Kinderboek van Bart Veenstra ‘Pallie en Marijke helpen de dieren’ 04-10-’75

Parachutisten vallen aan:
Gasselte dreigde in oorlog tweede Putten te worden

Spannend jeugdboek van Bart Veenstra

GASSELTE/HOOGEVEEN — In 1945, vlak voor de bevrijding, had het weinig gescheeld, of in Gasselte op de Hondsrug in Drente, zou zich hetzelfde drama hebben afgespeeld, waardoor de naam van Putten op de Veluwe zo’n trieste klank heeft gekregen.

Op 9 april wordt een Duitse NSKKgroep in Gasselte gevangen genomen door Franse parachutisten, die meehelpen Drente bevrijden. Inwoners vari Gasselte plunderen, de inventaris van de pastorie, waarin het Duitse hoofdkwartier was gevestigd. Laat in de middag komt een sterke groep Duitsers uit Gasselternijeveen, om het dorp weer te bezetten. Uit wraak worden alle mannen in het dorp bij elkaar gedreven in de kerk. De Duitsers dreigen, om alle mannen te doden, door met handgranaten in de kerk te gooien. De NSB-burgemeester Tuin weet dit te verhinderen.

Later wilde de Duitse commandant van iedere 10 arrestanten er 1 fusilleren. Het is dit spannend gegeven, dat een climax is in „Parachutisten vallen aan” een boek voor de jeugd, geschreven door de van bekende auteur Bart Veenstra uit Gasselternijeveen. Bart Veenstra is vooral bekend als schrijver van verhalen in het Drents en van toneelstukken. De laatste jaren schrijft hij ook in het Nederlands, vooral voor de jeugd.
In „Parachutisten vallen aan” heeft hij
voor een deel belevenissen verwerkt van zich zelf. Boeiend en aannemelijk schildert hij de sfeer van de oorlogsjaren, zoals dew in een Drentse gemeenschap werd ervaren.
Hoofdpersoon in het verhaal is de boerenzoon Harry Bos. In november 1944 krijgt deze jongen te maken met een jongen uit Amsterdam, die naar Drente is komen lopen om eten te halen.
De beide jongens beleven in de maanden die volgen veel spannende avonturen vooral rond de bevrijding. Ook met verklikkers en verraders krijgen ze te maken, evenals met Poolse en Canadese bevrijders. De jongens komen voor heel wat verrassingen te staan. Het is spannend geschreven en leest plezierig.
Het boek is uitgegeven in de serie Witte Raven pockets door West-Friesland in Hoorn

Lief boekje van Bart Veenstra

‘Snuffie Snorkie’ heet het en het plaatje op de omslag doet je al vertederen, twee nieuwsgierige egeltjes die een lieveheersbeestje ontmoeten in een tuin vol bloemen en bessen. Het boekje is van Bart Veenstra, de tekening van Pax Steen. Een boekje over dieren voor jongens en meisjes tot tien jaar.

Het is de zoveelste kinderpoc ket, die Bart Veenstra naast zijn dialecttoneelstukken in de Kluitman Kinderpocketserie heeft geschreven, een boekje uiteraard in heel eenvoudige taal, maar vol kleine avonturen Van een paar jonge egeltjes, die de wereld gaan verkennen. Dan wel in hoofdzaak de dierenwe-. reld, maar ze ontmoeten natuur. lijk ook mensen, die in dierenogen altijd zo vreemd doen en hen blijkbaar nooit met rust kunnen laten.
Maar ook in de dierenwereld is het niet altijd pais en vree. Je mag aan Goudsnavel de merel, aan Knabbel de rat en Pluimstaart de eekhoorn goede vrienden hebben, voor Mustala de wezel, Vulpus de Vos en Felix de poes kun je als egeltje beter een straatje omlopen als het maar geen autoweg is, want daar ligt voor egeltjes een nog groter gevaar.
Een lief boekje over louter dieren door Bart Veenstra, heerlijk kinderlijk beschreven.

De auteur Bart Veenstra

…lezers iets met dieren in de natuur beleven. Op deze manier wil hij de jeugd weer betrekken bij de natuur die voor de meesten een onontgonnen terrein is.

Bart Veenstra: „Als kind kon ik mij naar hartelust uitleven in de nauur. Ik heb daar altijd erg veel plezier aan beleefd. Ik deed mijn zoons een groot genoegen als ik daarover vertelde. Ik kan me zo voorstellen dat de jeugd in de steden daar ook belangstelling voor heeft. Als ik er in slaag om de kinderen door mijn boeken interesse voor de natuur en liefde voor het dier bij te brengen, dan voel ik mij gelukkig”
.
„Slimmy, het stoute vosje”en „Pally en Marijke helpen de dieren” hadden het verwachte succes. De eerste druk van beide boeken was binnen de kortst mogelijke tijd uitverkocht en er volgde een tweede druk. Binnenkort komt er weer een kinderboek uit. Bart Veenstra: „In dit boek staan de dieren heIemaal centraal. Er komt geen mens aan te pas. Ik verwacht dat de kinderen „Snuffie en Snorkie”twee egeltjes, die van alles beleven in hun korte bestaan — met veel plezier zullen lezen. De egeltjes wonen met hun ouders in een grote tuin. Maar vanwege uitbreidingsplannen moeten ze een andere woonplaats zoeken. Wat er daardoor allemaal verandert in de dierengemeenschap wordt in dit boek uit de doeken gedaan”.
Al is Bart Veenstra een tevreden schrijver, toch zou hij nog graag eens één van zijn kinderboeken in gebonden vorm uitgegeven zien.
Bart Veenstra: „Een pocket is stellig voor iedereen gemakkelijker aan te schaffen en de oplage kan ook groter zijn. Maar als schrijver word je meer voor ‘vol’ aangezien als een boek in een gebonden uitgave in de etalages prijkt”.
En dan is er nog een jubileum. Het maandblad „OEZE VOLK” bestaat dit jaar twintig jaar. Bart Veenstra is daar eind. redacteur van. Hoewel hij niet meteen een belangrijke rol speelde stond hij toch bij het derde nummer al aan de wieg van het jonge wicht, dat uitge• groeid is tot een maandblad, in Drents dialect geschreven, dat nog steeds in de belangstelling staat en gestaag groeit.
Bart Veenstra: „Ik kan niet anders zeggen, 1976 is veur mij een mijlpaol, en ene waor ik met voldoening op kiek”.

Kinderboek van Bart Veenstra
Pallie en Marijke helpen de dieren

Het fantastische verhaal van Selma Lagerlôff ‘Nils Hol. gerssons wonderbare reis’ moet Bart Veenstra voor de geest hebben gestaan toen hij het kinderboek ‘Pallie en Marijke helpen de dieren’ schreef.
Het gaat hier ook om een jongetje, dat in zijn droom opde rug van een zwaan een wonderbare reis maakt, in dit geval door de dierenwereld. Zijn vriendin-
netje Marijke gaat ook mee, op de rug van Ardela de reiger. En wie ze allemaal niet ontmoeten, Falco de torenvalk, Knipstaart de zwaluw, Frieka de kikker, Kazan de waakhond, Carbo de aalscholver en nog veel. meer.
De reis gaat naar Den Haag, want ze willen de minister gaan bezoeken om hem te vragen maatregelen te nemen dat de natuur niet verder vervuilt. De minster bereiken ze niet maar wel mensen van de krant en de televisie en die zullen hun helpen de mensen te vragen op te passen de natuur zuiver te houden.
Het is een heerlijk kinderverhaal met veel fantasie geschreven ‘voor jongens en meisjes die van dieren houden’. De gekleurde omslagtekening en de illustraties binnenin zijn van Pax Steen.
Bart Veenstra: ‘Pallie en Marijke helpen de dieren’— Uitgeverij Kluitman, Alianaar.