Paspoort Delia Bremer 'Als ik wat wil moet ik het nu doen' D.v.h.N. 22-10-2011

Paspoort Delia Bremer ‘Als ik wat wil moet ik het nu doen’ D.v.h.N. 22-10-2011

Paspoort
Naam: Delia Irene Bremer
Leeftijd: 42
Geboorteplaats: Hoogeveen
Woonplaats: Nieuweroord
Burgerlijke staat: Samenwonend met Serge (41), zoon Dain (17) en dochter Thyan (15)
Favoriete boek: Oktoberkind van Liselore Gerritsen
Favoriete film: What Dreams May Come. Maar ook The Hours
Favoriete cd: Alles van Kate
Bush, Tori Amos en Damian Rice
Favoriete website: Google en alles wat daar achter zit
Favoriete eten & drinken:
Alles wat Serge klaarmaakt
Favoriete vakantieland: Het Leven

Als ik wat wil, moet ik het nu doen

In de rubriek Van Dichtbij beantwoorden mensen die in het nieuws zijn (geweest) persoonlijke vragen. Vandaag kunstenares Delia Bremer. Ze presenteert op 3 november haar dvd-project Dag.

Door Gert Meijer

Hoe voelt u zich?
‘lk voel me super. Ik leef heel erg toe naar de presentatie van mijn dvd Dag. Daar heb ik drie jaar aan gewerkt met zeven professionals. Het is een film van 40 minuten met 28 gedichten. Dag gaat over de vier seizoenen. Het is voor het eerst dat er in Nederland zo’n groot poëzieproject is gemaakt. Waar de inspiratie vandaan komt? Door mensen te ontmoeten met disciplines. Professionals die vernieuwend denken. Ik werk op de dvd bijvoorbeeld met Anne van Schothorst, een van de beste harpistes van Nederland.”

Waar ligt u wakker van?
“Ik lig eigenlijk nergens wakker van. Ja, hooguit word ik wakker van mijn kinderen die ‘s nachts thuiskomen na een avondje stappen in Hoogeveen. Het heeft ook geen zin om wakker te liggen. Want, zoals mijn vader altijd al zei, gedane zaken nemen geen keer.”

Wat wilde u vroeger worden en waarom?
‘Vrachtwagenchauffeur. Mijn vader was dat ook, die begon bij Sent Waninge. Als klein meisje mocht ik wel eens met hem mee. Daarna wilde ik dierenarts worden. Ik hou heel erg van dieren, ben nog vrijwilligster geweest bij de kattenopvang.
Vervolgens wilde ik modern danseres worden, ik heb zelfs een eigen groep gehad; Poetic Feelings. Maar sinds Scala in Hoogeveen opgehouden is met moderne dans ligt het bij mij ook stil. Heel jammer.”

Welke eigenschappen hebt u van uw ouders?
“Ik vind mijn moeder een heel sterke, krachtige vrouw met een ruime blik. Ze is inmiddels 73 jaar maar heeft nog altijd een klik met de jeugd. Mijn vader was een avontuurlijke man, een doordravende doener. Hij is helaas op z’n 54ste al
overleden, maar toen had hij al wel drie levens geleefd. Hij heeft heel veel ondernomen, zo wil ik dat ook doen.”

Met wie zou u een beschuitje willen eten?
‘Het is heel saai, maar met de man naast wie ik elke ochtend wakker word. Maar dan in plaats van een beschuitje graag een ham/kaascroissantje. Zo lekker. Ja, saai hè, maar ik denk dat ik op de juiste plek ben.”

Wanneer was u het gelukkigst?
“Naast mijn trouwdag en de geboortedagen van mijn kinderen was dat de dag waarop ik in de ogen van mijn partner keek.”

Wat is het mooiste compliment dat u ooit kreeg?
“Elk compliment dat ik van mijn kinderen of mijn partner kreeg. Dat is waardevol omdat ze ook kritisch zijn. Soms ziet mijn dochter dat ik worstel met veen schilderij. Dan kijkt ze me aan en komt ze met een idee waar ik iets mee kan. Later ziet ze me dan bezig en zegt ze in het voorbijgaan: Nou mam, gaat wel goed hè! Dat maakt
me blij.”

Welk verdriet hebt u anderen aangedaan?
‘lk ben gescheiden. Dat zegt genoeg.”

Wie was uw grote, onbereikbare liefde?
“Die heb ik eigenlijk nooit gehad. Vroeger wilde ik altijd naar de volgende plek toe, daar moest ik zijn. Ik hou veel van reizen, van weggaan eigenlijk. Voor mij is het gedicht dat ik nog niet gemaakt heb de onbereikbare liefde. ”

Wanneer wordt u kwaad?
‘lk kan niet tegen leugens of verzwijgingen. Dan gooi je alle vertrouwen in de relatie weg. Pas als je de waarheid spreekt heb je recht van spreken. Ik hoor de waarheid liever hard in mijn gezicht.”

Wanneer was u voor het laatst dronken?
“Ik heb daar nog een discussie over gehad met mijn zoon, wat nou de definitie van dronken is. Zelf houd ik het op een dag ergens in 2007, bij een daklozenfeest met Serge (Vinkenvleugel, presentator RTV Drenthe en haar partner/gm) in de Achterhoek. Ik dacht dat ik rode wijn dronk, maar het was pure bessen.”

Bent u ijdel?
“Ik zie er graag verzorgd uit en besteed daar ook aandacht aan. Maar ik vind het zonde van de tijd om meer dan een uur per dag voor de spiegel te staan,
terwijl het beeld toch niet verandert.”

Wat zou u aan uzelfwillen veranderen?
“Enkele kilo’s. En verder is mijn leven vier, vijf jaar geleden al heel erg veranderd. 180 graden gedraaid. Verhuisde ik bijvoorbeeld zes keer in een jaar — dat
hoop ik nooit meer mee te maken.”

Wat is uw grootste verlangen?
“Gezond blijven. Bij mij in de familie is het traditie om een beroerte of een hartaanval tekrijgen. En niet ouder te worden dan 60 jaar. Toen ik 24 was en zwanger van mijn zoon overleed mijn broer van 36. Mijn broer van 54 lag drie maanden in het ziekenhuis, hij is net van de IC af. Een zus kreeg op haar 47ste een beroerte. Wat dat allemaal met mij doet? Tiktaktiktaktiktak. De dokter zei tegen mij: jij hebt niet eens een kans, jij hebt een garantie. De garantie dat ik niet oud word. Dus als ik wat wil moet ik het nu doen. Daarom leef ik intensief. En daarom sta ik al vanaf mijn 24ste onder voortdurende controle.”

Hoe ontspant u zich?
‘lk heb elke dag vakantie sinds ik in 2008 mijn woninginrichtingbedrijf verkocht en cultureel ondernemer ben geworden. Twintig jaar lang heb ik dat met mijn ex-echtgenoot gedaan. Nu is mijn werk mijn vakantie. Ik ontspan heel hard als ik in de trein zit. Met de rugzak op door heel Europa. Maar ik ontspan mij óók hier aan de grote tafel, met vrienden of juist met de jeugd. Of met een muziekje en een roseetje.”

Wanneer hebt u voor het laatst gehuild?
“Laatst, tijdens de film Black Butterfiies over het leven van de Zuid-Afrikaanse dichter Ingrid Jonker. Ik zag heel veel raakvlakken. Zij voelde zich vreselijk onbegrepen en worstelde veel met zichzelf. Die worsteling is misschien niet het grootste raakvlak, maar het is zo ontroerend om te zien als dichters onder elkaar.”

Wat is uw grootste zonde?
“Ik heb altijd vuurwerk bij me en dat mag niet hè? Ik heb altijd wat wondertollen in mijn tas die ik afsteek als ik een vuurwerkmoment.heb. Als ik heel blij ben. Mijn laatste vuurwerkmoment? De verjaardag van mijn zoon in augustus. Oh trouwens, ik heb ooit lang geleden eens een talud in brand gestoken. Ook een zonde. Maar misschien moet je dat er maar niet in zetten; stel je voor dat het nog niet verjaard is.”

Twittert u ook?
“Ja, maar ik ben niet zo superactief hoor. Meestal kijk ik ‘s morgens even.”

Wat is het grootste misver-
stand over u?
“Geen idee. Is er een misverstand over mij dan? Misschien is dat wel het grootste misverstand!”

Gelooft u in een leven na de dood en zoja, hoe wilt u terugkeren?
“Gewoon als mezelf. Hoe dat precies zit, zoek ik na dit leven wel uit. Laat de engelen nog maar even wachten.”