Pionier Nijkeuter beloond met Cultuurprijs D.v.h.N. 15-05-2004
Pionier Nijkeuter beloond met Cultuurprijs D.v.h.N. 15-05-2004
Pionier Nijkeuter beloond met Cultuurprijs
Door Joep van Ruiten
GEES Henk Nijkeuter is winnaar van de Culturele Prijs Drenthe 2004. Hij ontving de prijs, een legpenning en 11.300 euro, gistermiddag in beeldentuin DeHullu in Gees uit handen van commissaris der Koningin Relus ter Beek .
De in Gieten woonachtige historicus en letterkundige krijgt de onderscheiding voor zijn inspanningen voor de streektaal, zijn betrokkenheid bij literaire publicaties en vooral voor zijn vorig jaar als boek verschenen Geschiedenis van de Drentse literatuur, 1816-1956 .
Het juryrapport roemt Nijkeuter ‘als pionier op het gebied van de Drentse literatuurgeschiedenis’. Volgens jury-voorzitter Sytze Faber heeft de winnaar met zijn onderzoek naar die geschiedenis een ‘Drents oerboek’ geschreven waarin ‘met liefde voor de beschreven mensen een wezenlijk deel van de Drentse cultuur wordt blootgelegd’. Het onderzoek van Nijkeuter, in het dagelijks leven werkzaam bij het Drents Archief in Assen, deed de afgelopen jaren veel stof opwaaien. Vooral zijn publicaties over foute Drentse schrijvers in de Tweede Wereldoorlog werden hem niet door iedereen in dank afgenomen. Nijkeuter zei het gisteren te betreuren dat bijna alle media-aandacht naar ‘die vijf magere jaren’ zijn gegaan. “Ik heb als pionier alleen maar de feiten gepresenteerd.”
Literaire held
In zijn dankwoord toonde de historicus zich trots dat hij nu in de voetsporen treedt van zijn eerste literaire held, Ben van Eysselsteijn, die in 1955 de eerste culturele prijs van Drenthe in ontvangst mocht nemen. Daarnaast pleitte hij voor meer aandacht voor streektaal in het onderwijs, ook voor docenten. Verder vroeg hij om steun voor zijn onderzoek naar de geschiedenis van de Drentse literatuur na 1956.
Naast Nijkeuter waren dit jaar ook beeldend kunstenaar Adri de Fluiter en stedenbouwkundige Rein Hajema genomineerd voor de Culturele Prijs van Drenthe. In totaal waren na een oproep via de media twintig mensen voorgedragen voor de prijs die tegenwoordig eenmaal in de drie jaar wordt uitgereikt.